Φορολογικό-Τι θα γίνει με τις 120 δόσεις τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ-Tα ραντεβού με τους θεσμούς

Σε πυρετώδεις διεργασίες για το φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και για τις ενστάσεις που διατυπώνουν οι θεσμοί και κυρίως ο ESM για την επίτευξη των στόχων του 2019 και του 2020 βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο.

Tο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται για τις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν στη Βουλή το τριήμερο 20-22 Ιουλίου, αλλά και για το νέο φορολογικό που θα κατατεθεί αμέσως μετά την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα και των άλλων δύο μελών του οικονομικού επιτελείου, Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θόδωρου Σκυλακάκη.

Παράλληλα, οι πρώτες συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς, θα ξεκινήσουν την εβδομάδα που έρχεται, και θα πραγματοποιηθούν στο Λαγονήσι, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.

Εκεί ο κ. Σταϊκούρας θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί με την ψήφισή του, θα προβλέπονται οι πρώτες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σταδιακά θα πέσει κατά 30% μέσα στη διετία, αλλά και η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 24% στο 13%.  Μάλιστα χθες ο υπουργός Οικονομικών είχε επαφές με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και γενικούς διευθυντές του υπουργείου, με αντικείμενο τα έσοδα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, είναι η βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 € στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και η εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

Τη στιγμή όμως που το νέο οικονομικό επιτελείο αναζητεί λύσεις προκειμένου να κάνει πιο ελκυστική τη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι θεσμοί φέρονται να επιμένουν σε αλλαγές που οδηγούν σε περιορισμό των δικαιούχων της ρύθμισης.

Μεταξύ άλλων αναπτύσσουν το επιχείρημα του μεγάλου κόστους που συνεπάγεται η μετάταξη χιλιάδων φορολογούμενων από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία μπήκαν το 2015 και μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν τις δόσεις τους, στη ρύθμιση των 120 δόσεων μεταφέροντας προϋπολογισθέντα έσοδα στα επόμενα χρόνια.

Το ραντεβού με τον κ. Πιτσιλή είχε ως ατζέντα και τα συμπεφωνημένα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, η αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ  από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η πρόοδος στην στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12.500 υπαλλήλους, το σχέδιο 2019-2022 παρακολούθησης διαφόρων έργων συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκτελεστικού συμβουλίου και η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ

SHARE