“Πακέτο” για επιχειρήσεις από τις τράπεζες -Απαράδεκτη “εξαίρεση” φυσικών προσώπων – Τα κοράκια των εισπρακτικών εν δράσει

Τελικά, ο φόβος των μπαταχτσήδων και η αδυναμία του συστήματος να τους εντοπίσει επί σειρά ετών, φαίνεται πως πάει να αποτελέσει και πάλι ένα καλό “πάτημα” για τις τράπεζες, να θέσουν εκτός οποιασδήποτε ευνοϊκής, λόγω κορονοιού, ρύθμισης για τα φυσικά πρόσωπα.Προφανώς, στις τράπεζες και στην κυβέρνηση, έχουν τη θολή, μυωπική εικόνα ότι τα φυσικά πρόσωπα, κλεισμένα στα σπίτια τους, είτε έχουν λεφτά που …τρέχουν από τα μπατζάκια τους, είτε έχουν κρυφούς αστείρευτους λογαριασμούς και οφείλουν να είναι 100% συνεπείς με τις ημερομηνίες καταβολής των δόσεων των δανείων τους στις τράπεζες. (Κρίμα, που έχουν κλείσει και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και δεν μπορούν τα φυσικά πρόσωπα να ελπίζουν στο τζόκερ!)

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα φημολογούνται, στις συσκέψεις που έγιναν και θα γίνουν, μέτρα στήριξης θα αφορούν μόνο επιχειρήσεις και μάλιστα όσες κρίνονται υγιείς και βιώσιμες: Διευκόλυνση της πληρωμής των δανείων με βασικό σενάριο την πληρωμή μόνο τόκων και όχι κεφαλαίου για 4 μήνες, αλλά και τη χορήγηση νέας ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους, χωρίς τους μέχρι σήμερα αυστηρούς κανόνες.

Πέρα από τις διευκολύνσεις, που σωστά θα δοθούν, αναμένονται και ενέσεις ρευστότητας από τις τράπεζες σε κλάδους που πλήττονται άμεσα όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το εμπόριο.

Για την τόνωση της ρευστότητας αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η παροχή επιδοτούμενων δανείων μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης αλλά και γραμμές χρηματοδότησης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Τη στιγμή που οι πολίτες είναι ανάστατοι από την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και η κυβέρνηση αποφασίζει μέτρα, τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι εισπρακτικές εταιρείες, αντί να το “βουλώσουν” για λίγο, έχουν πολλαπλασιάσει τα συνεχή καθημερινά τους τηλέφωνα στους δανειολήπτες.

Είναι δε, τόση η πρεμούρα τους να εισπράξουν, ώστε δεν τηλεφωνούν μόνο όταν έχει περάσει η προθεσμία για την καταβολή των δόσεων, αλλά πολλές μέρες πρίν, μόλις εκδωθεί από την τράπεζα η οφειλή του μηνός.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είχε υποσχεθεί, προ κορονοϊού, ότι θα περιορίσει την ανεξέλεγκτη αντικοινωνική πρακτική των εταιρειών αυτών, χωρίς να το επιτύχει, θα πρέπει άμεσα σε αυτή τουλάχιστον τη δύσκολη συγκυρία να παρέμβει.

Δεν πρόκειται να σωθούν οι τράπεζες, ούτε τα funds που αγόρασαν από 3% έως 15% τα δάνεια, αν περιμένουν λίγες ημέρες ή εβδομάδες μέχρι να περάσει η μπόρα του κορονοϊού.

ΥΓ: Μπορεί να μην αρέσουν τα παραπάνω ούτε στις τράπεζες, ούτε την ΤτΕ. Δεν είμαστε εδώ για να είμαστε αρεστοί. Άλλωστε, στην φουρτούνα φαίνεται ο καλός ο καπετάνιος…«Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια», έλεγε ο Αριστοτέλης, ο οποίος μερικές φορές διαφωνούσε με ιδέες του δασκάλου του.

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

 
SHARE