“Ώρα Πειραιώς” – Ο Χ.Μεγάλου “πατάει το κουμπί” της ΑΜΚ – “Πάσχα” στο τραπεζικό σύστημα – Μία επιστολή από το παρελθόν

Το απόγευμα σήμερα στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου θα παρουσιάσει το νέο καθαρό και ελπιδοφόρο πρόσωπο της Τράπεζας που επιμελώς “φιλοτέχνησε” με το επιτελείο του βήμα-βήμα, μέρα-μέρα από τις 8 Μαρτίου του 2017.

Θα μιλήσει για την αύξηση κεφαλαίου που θα είναι 1 δισ. ευρώ, για έκδοση tier II 500-600 εκατ. ευρώ, για την επικείμενη πώληση των ΡΟS (που κλείνει στα 250 εκατ.) για τη συνθετική τιτλοποίηση που προσδοκάται να αποφέρει 500 εκατ., για το swap που έγινε και έφερε στην τράπεζα 220 εκατ.

Θα μιλήσει και για το μεγάλο στοίχημα για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μονοψήφιο ποσοστό NPEs μέχρι το τέλος του 2022, με δύο νέες τιτλοποιήσεις «μαμούθ» ύψους 12-14 δισ, μέσω προγράμματος Ηρακλής ΙΙ.

Οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου με απόφαση ΤΧΣ, Γενική Συνέλευση, θα “τρέξουν” μέσα στον Απρίλιο και το αργότερο στις 23 του μηνός το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει για να υποδεχθεί τα ήδη “κλεισμένα” κεφάλαια που θα μπουν στην Τράπεζα.

Άνοιξη και Πάσχα δηλαδή  για την Πειραιώς αλλά και για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας ευρύτερα, αν το δούμε από την πλευρά του τι σημαίνει “καθαρές” τράπεζες για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων Υποδομών, Ενέργειας, Δικτύων, Πράσινης Οικονομίας. Ήδη η Tράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της επιχειρηματικής δραστηριότητας , καθώς χορήγησε δάνεια περί τα 5,5 δισ. ευρώ το 2020, στην ελληνική οικονομία.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ…

Για όσους “ανακάλυψαν” ξαφνικά την επιτυχία του CEO της Πειραιώς, χρήσιμο είναι να θυμηθούμε ότι όταν στις 25 Ιουνίου του 2013 προτάθηκε και ανέλαβε τη διοίκηση της Eurobank, οι περισσότεροι τον περιέγραφαν απλά σαν “γνωστό investment Banker της ελβετικής Credit Suisse”, με ουκ ολίγες τις αμφισβητήσεις από εγχώρια “κατεστημένα” συμφέροντα για το αν έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει την τράπεζα σε νέα εποχή.

«Mοιράζομαι το όραμά σας η Τράπεζα αυτή να συνεχίσει μια διαδρομή επιτυχιών και κατακτήσεων … και να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα το συντομότερο δυνατόν», είχε πει στο μήνυμά του προς τους εργαζόμενους της Τράπεζας ο Χ.Μεγάλου στις 28 Ιουνίου 2013

Δέκα μήνες μετά, στις 12 Μαίου 2014, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους ανέφερε:

“Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σήμερα, δέκα μήνες από την ημέρα που ανέλαβα τη διοίκηση της Eurobank, γιορτάζουμε την επιστροφή της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο επίτευγμα στην πρόσφατη ιστορία της Eurobank και, πιστεύω, ένα ορόσημο στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση.

Μαζί με όλους εκείνους που πίστεψαν σ’ αυτόν τον στόχο, εργαστήκαμε συστηματικά, μεθοδικά, με προσεκτικό σχεδιασμό, συχνά μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Στο εγχείρημα αυτό δεν έχασα, ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές, την πίστη μου στον Οργανισμό και την πεποίθησή μου ότι θα τα καταφέρναμε. Αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση σήμερα, γιατί η Eurobank και οι άνθρωποί της το αξίζουν και θεωρώ σταθμό στην επαγγελματική μου διαδρομή που συνέβαλα στην επιτυχή τελική έκβαση.

Η Eurobank είναι πλέον η πρώτη ελληνική τράπεζα με πλειοψηφική ιδιωτική μετοχική βάση (65%) και με τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (19% Core Tier 1). Το ύψος της υπερκάλυψης και το ενδιαφέρον από ποιοτικούς διεθνείς επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και κρατικά επενδυτικά ταμεία, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της διεθνούς και ελληνικής επενδυτικής κοινότητας στη δυναμική και στις προοπτικές της Τράπεζας.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank προσελκύσαμε σημαντικότατους βασικούς μετόχους, όπως η Fairfax, η Wilbur Ross, και η Capital Research, καθώς και άλλους επενδυτές διεθνούς εμβέλειας από την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Η πολυμετοχική πλέον σύνθεση της Eurobank θα ενισχύσει την συμμετοχή της στους χρηματιστηριακούς δείκτες και την εμπορευσιμότητα της μετοχής, η οποία θα έχει την υψηλότερη διασπορά μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank κατά 2 δις 864 εκατ., είναι η τρίτη μεγαλύτερη συναλλαγή στον κόσμο το 2014 και η μεγαλύτερη τραπεζική συναλλαγή που έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η επιτυχία μας αυτή δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή μιας νέας Eurobank με στόχο νέες κατακτήσεις και διακρίσεις. Σήμερα, βρισκόμαστε σε προνομιακή θέση με θετικές προοπτικές και σημαντικά εφόδια: τις ικανότητές μας, την αποτελεσματικότητά μας, τις αξίες μας και κυρίως τους δεσμούς που δημιουργήσαμε μεταξύ μας μέσα από τη δοκιμασία της κρίσης και την επιτυχημένη προσπάθεια της επιστροφής στον ιδιωτικό τομέα.
Το επίκεντρο της προσπάθειάς μας είναι πάντοτε οι πελάτες μας. Οι σχέσεις μαζί τους παραμένουν προτεραιότητα και η εμπιστοσύνη τους στην Τράπεζα, βασικό κριτήριο της επιτυχίας μας.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τον επαγγελματισμό και για τις προσπάθειές σας. Από την πλευρά μου, θα συνεχίσω να στηρίζω το κοινό μας όραμα: να καταστήσουμε την Eurobank την πλέον πετυχημένη τράπεζα στην Ελλάδα, προς όφελος των μετόχων μας, των πελατών μας και του προσωπικού μας.

Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Μαζί, είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε”.

ΥΓ: Σήμερα, 16 Μαρτίου 2021 αλλά και στα μέσα Απριλίου, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, δεν θα χρειαστεί να βρει συντάκτες για την επιστολή του προς τους εργαζόμενους στην Πειραιώς. Η επιστολή είναι ήδη έτοιμη από το 2014!

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]