“Όχι” στην επίταξη έκτασης για μετανάστες αποφάσισε ο δήμος Χίου –Δικαστική προσφυγή

Καταδικάζει και απορρίπτει άνευ ετέρου το δημοτικό συμβούλιο Χίου την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου και να επιτάξει δημοτική έκταση στην περιοχή «17» του Αίπους (17ο χιλιόμετρο της επαρχιακή οδού Χίου – Βολισσού), για να κατασκευάσει το κέντρο – φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας, 10 Φεβρουαρίου 2020, εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το επίμαχο θέμα, που έχει αναστατώσει την κοινωνία του νησιού και η απόφαση για την επίταξη σφυροκοπήθηκε από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, που την χαρακτήρισαν αντιδημοκρατική, αυταρχική, «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» κ.λπ.

Μετά από έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων ελήφθη κατά πλειοψηφία (Λαϊκή Συσπείρωση και Χιακή Συμπολιτεία πρότειναν και ψήφισαν άλλη απόφαση) απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, που δηλώνει ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της ΠΝΠ και κάθε υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικής πράξης, που θα αφορά την επίταξη του δημοτικού ακινήτου στο «17» του Αίπους.

Το Δ.Σ. εμμένει στις προηγούμενες αποφάσεις του και καλεί τους επιστημονικούς φορείς του νησιού (Δικηγορικό Σύλλογο και νομαρχιακό τμήμα ΤΕΕ) να συγκροτηθεί ομάδα υποστήριξης κατά των πράξεων της επίταξης.

Δηλώνει δε ότι ουδεμία υπηρεσία η νομικό πρόσωπο του δήμου Χίου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της υπερδομής, ενώ ανάλογη πρόσκληση απευθύνει στους φορείς του νησιού και τα μέλη τους. Καλεί, τέλος, σε εγρήγορση τους πολίτες της Χίου.

Παρά τις επισημάνσεις εκπροσώπων παρατάξεων ότι ο δήμαρχος δεν πρέπει να συμμετάσχει στην σύσκεψη την προσεχή Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020, στο υπουργείο Εσωτερικών, ο ίδιος ο κ. Σταμάτης Κάρμαντζης απέρριψε με κάθε άλλο παρά κομψό τρόπο («Δεν θα ζητήσω από κανέναν άδεια, εγώ θα το κρίνω») την σχετική πρόταση.

Δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες και μετά από σχετική συνεννόηση με τον περιφερειάρχη και τους άλλους δημάρχους θα αποφασίσουν την ενιαία στάση που θα τηρήσουν, ενώ θα περιμένει και την δημοσίευση στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την πράξη νομοθετική περιεχομένου για την επίταξη, καθώς και την υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι επ΄  αυτού, δηλαδή την συμμετοχή του δημάρχου στην σύσκεψη, ουδεμία αναφορά γίνεται στην αναφερόμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

ΠΗΓΗ: Astraparis.gr

SHARE