“Με Κελέση, Σαράφη και …άλλα παιδιά” ζητούν άρση ασυλίας του Α.Λοβέρδου

Ολόκληρο το διαβιβαστικό που υπογράφει η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Στην Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση Novartis με το συνοδευτικό αίτημα της δικαιοσύνης για άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Στο διαβιβαστικό η εισαγγελέας διαφθοράς ζητά από την Βουλή να αποφανθεί για την χορήγηση ή μη της απαιτούμενης άδειας για τη λήψη εξηγήσεων από τον κ. Λοβέρδο για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου κατ εξακολούθηση με όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή ζημιά που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Ο φάκελος της δικογραφίας περιλαμβάνει νέες καταθέσεις των γνωστών προστατευόμενων μαρτύρων «ΚΕΛΕΣΗ» και «ΣΑΡΑΦΗ» οι οποίες ωστόσο ακολουθούν το ίδιο παλιό μοτίβο των εκτιμήσεων. Είναι ενδεικτικό πως η «ΚΕΛΕΣΗ» ενώ μιλά για «βαλίτσες» με χρήματα προς τον κ. Λοβέρδο, όταν ο ανακριτικής της ζητά συγκεκριμένες αποδείξεις λέει «δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται λεφτά στον Λοβέρδο» για να προσθέσει στην συνέχεια «…θεωρώ βέβαιο ότι χρηματίστηκε ο Λοβέρδος».

Επίσης, η δικογραφία περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων που δεν βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και αναφέρονται σε τιμολογήσεις φαρμάκων ενώ σε ένα τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται στοιχεία διαφημιστικής δαπάνης της Novartis και καταθέσεις μαρτύρων που υποστηρίζουν πως η χρηματοδότηση κρατικών αξιωματούχων γίνονταν μέσω διαφημιστικών εταιριών.

Στην κατάθεση που έδωσε στις 28/12/2018 ο προστατευόμενος μάρτυρας με κωδικό «ΚΕΛΕΣΗ» και η οποία δεν περιλαμβάνεται στην αρχική δικογραφία που είχε διαβιβαστεί πριν από περίπου ένα χρόνο αναφέρει:

ΚΕΛΕΣΗ : Στα πλαίσια συνάντησης marcet access ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε με τον Λοβέρδο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι σίγουρη διότι αμέσως μετά έγινε η κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον Υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’ εξαίρεση έγκριση του GILENYIA , το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη NOVARTIS. Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι το GILENYIA ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας PRESTIGE στον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.

Ωστόσο, αν και η «Κελέση» αναφέρεται με ευκολία σε βαλίτσες, όταν την ρωτά ο ανακριτής εάν έχει αποδείξεις για όσα βαρύτατα καταγγέλλει, σπεύδει να δηλώσει πως «δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον τέως υπουργό Λοβέρδο».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε αν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στον τέως υπουργό Λοβέρδο ή σε κρατικούς αξιωματούχους; Σε θετική περίπτωση πως λάβατε γνώση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον τέως Υπουργό Λοβέρδο. Όμως γνωρίζω ότι 1) εγκρίθηκε ταχύτατα και κατ εξαίρεση το gilenyia 2) ο Φρουζής είχε τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Λοβέρδο 3) ο Βουλκίδης και την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στο Φρουζή 4) ο Φρουζής κατ’ εντολή του Λοβέρδου φρόντιζε να καταχωρούνται στον τύπο άρθρα ενάντια στα μέτρα περικοπών του Υπουργείου στον τομέα του φαρμάκου. Αυτό το έκανε για να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι ο Λοβέρδος ήταν πολέμιος των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών και έτσι να καλλιεργείται η πολιτική εικόνα 5) Άκουσα το Φρουζή να ζητάει να διοχετευτούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας prestige προς τον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο 6) άκουσα τον Φρουζή να λέει ότι έκλεισε το ζήτημα του Λοβέρδου εννοώντας ότι ικανοποιήθηκε το αίτημά του να λάβει χρήματα σε μετρητά. Με βάση τα παραπάνω θεωρώ βέβαιο ότι χρηματίστηκε ο Λοβέρδος…»…».

Διαβάστε εδώ το διαβιβαστικό σημείωμα του φακέλου που εστάλη στη Βουλή…

SHARE