“Καμπανάκι” του ΟΟΣΑ για τα συνταξιοδοτικά συστήματα

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα έχουν καταστεί εύθραυστα εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης και των άτυπων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, τα συνταξιοδοτικά συστήματα στις ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να μεταρρυθμιστούν μπροστά στην επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού και τον πολλαπλασιασμό των άτυπων θέσεων εργασίας –ανεξάρτητων και μερικής απασχόλησης.

Ενώ το 1980 υπήρχαν 2 πολίτες άνω των 65 ετών για κάθε 10 ενεργούς, σήμερα είναι 3 ανά 10 και το 2060 αναμένεται ότι θα είναι 6 ανά 10, διευκρινίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Μπροστά σε αυτή την προβλεπόμενη εξέλιξη, καλεί να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

«Είναι κατανοητό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν να επανεξετάσουν ορισμένα μη δημοφιλή μέτρα που υιοθετήθηκαν σ’ ένα πλαίσιο κρίσης» εξηγεί ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ ειδικός στις συντάξεις και τη δημογραφική γήρανση, Ερβέ Μπούλολ.

Ωστόσο προειδοποιεί σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά της τάσης για χρηματοοικονομική χαλάρωση επειδή τα διορθωτικά μέτρα, που υιοθετήθηκαν, «σε πολλές περιπτώσεις αποκάλυψαν αδυναμίες που είναι δομικές και τα μέτρα που ελήφθησαν στόχευαν στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων τάσεων, κυρίως δημογραφικών, που δεν έχουν σταματήσει».

SHARE