“Επανάσταση” στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ένας αριθμός μητρώου για Εφορίες, Ταμεία, Νοσοκομεία, Δήμους

Νέα εποχή έρχεται  στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο. Ο πολίτης θα δίνει μόνο μία φορά τα στοιχεία του στο Δημόσιο και όχι σε κάθε υπηρεσία ξεχωριστά.  Στόχος, όπως επισημαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι η συγχώνευση των διαφόρων αριθμών μητρώων σε έναν. Με τον έναν αυτό αριθμό, που θα ισχύει για όλη τη ζωή των πολιτών, θα ανοίγουν οι πόρτες σε Εφορίες, Ταμεία, Νοσοκομεία, Δήμους.

Ο αριθμός θα χρησιμοποιείται από τους πολίτες και για  να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρονικά από το σπίτι τους. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2020 και θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Ο αριθμός ταυτότητας θα υπάρχει απλώς σαν αριθμός πιστοποίησης έκδοσης της ταυτότητας.

Ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνει ότι από τον ενιαίο αριθμό μητρώου θα αντλούνται αυτόματα από κάθε υπηρεσία τα στοιχεία του πολίτη, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ουρές, οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία. «Θα σκοτώσουμε έτσι μια σειρά από ουρές και περιττές επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίας».

Το πρώτο βήμα θα γίνει  με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να φτιάχνουν εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στα ΚΕΠ.

 

Η Εφορία θα βρίσκει μόνη της τις ληξιαρχικές πράξεις των φορολογουμένων

SHARE