“Αλυσίδες” στην Ελλάδα μετά την 4η αξιολόγηση – Αυστηρή εποπτεία των δανειστών σε κάθε βήμα – Οι αναφορές στις τράπεζες

 

Αναρτήθηκε στον διαδικτυακό κόμβο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το νέο πλαίσιο συμφωνίας με την Ελλάδα όπως διαμορφώθηκε μετά την τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση. Το κείμενο με ημερομηνία 23 Μαΐου καταγράφει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική πλευρά για τώρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Η συμφωνία θα αποτυπώνεται και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2021, το οποίο θα ψηφίσει η Βουλή στις αρχές Ιουνίου, μαζί με όλα τα άλλα εκκρεμή προαπαιτούμενα τα οποία αποδέχθηκε η κυβέρνηση.

Στο κείμενο επισημαίνονται τα εξής:

-Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη  για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως και το τέλος του 2022.

-Αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές κρίνουν ότι “στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος” είναι αναγκαίο, μπορεί να έρθει μπροστά η μείωση του αφορολογήτου “με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη”. Με τον ίδιο τρόπο θα κριθεί το αν θα εφαρμοσθούν τα αντίμετρα.

-Η δέσμευση για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια (over many years) με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους θεσμούς.  Η Ελλάδα δεσμεύεται να συζητά και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ΕΚΤ αλλά και με το ΔΝΤ για όλες τις δράσεις που σχετίζονται με τους στόχους του μνημονίου πριν από την υιοθέτησή τους. Αναφέρεται ακόμα στην ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάμεσα στις γενιές.

Το κείμενο αναφέρεται και σε πρόσθετες προσπάθειες ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, για σειρά μεταρρυθμίσεων στις αγορές, για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και για την εφαρμογή παρεμβάσεων ώστε να αυξηθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία των αρχών.

-Το ΤΧΣ θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε εύλογη προσπάθεια για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση και των τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου των συστημικών τραπεζών με τα κριτήρια επιλεξιμότητας του νόμου για το Ταμείο.
Οι αρχές θα διασφαλίσουν επίσης ότι οι πιθανοί μελλοντικοί εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες θα πληρούν τα κριτήρια.
Μετά την αναθεώρηση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, το ΤΧΣ θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι τα διοικητικά συμβούλια λειτουργούν αποτελεσματικά στην επίβλεψη των επιδόσεων της διοίκησης.
Το ΤΧΣ ως μέτοχος πρέπει να αξιολογεί τακτικά, χρησιμοποιώντας, αν χρειαστεί εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, το γενικό πλαίσιο διακυβέρνησης των τραπεζών και τις επιδόσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και εάν χρειαστεί, να προτείνει αλλαγές.
Το ΤΧΣ θα κάνει κάθε εύλογη προσπάθεια να διασφαλίσει ότι τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών αξιολογούνται τακτικά, χρησιμοποιώντας, εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, για την αποτελεσματικότητα των μεσαίων και ανώτερων στελεχών των τραπεζών.

Δείτε το κείμενο της συμφωνίας εδώ

SHARE