Πυρά κατά Λουκατσένκο από ΕΕ-ΗΠΑ – Χρησιμοποιεί μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την Covid-19, την κλιματική κρίση και άλλα διεθνή θέματα.

View image on Twitter

«Πολύ σύντομα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει μια διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε πρόσωπα αλλά και σε οντότητες.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν πει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να στοχοθετήσει περίπου 30 πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ άλλων τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας και την αεροπορική εταιρεία Belavia.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε ισχύ κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος 116 Λευκορώσων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο Λουκασένκο και τους δύο από τους γιους του. Προβλέπουν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τους και την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.

«Είναι σημαντικό ο Λουκασένκο να κατανοήσει ότι η συμπεριφορά τους έχει ένα τίμημα», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί μετανάστες ως ένα όπλο ώστε να ασκήσει πιέσεις στη Δύση, στέλνοντας ανθρώπους που έχουν διαφύγει από χώρες της Μέσης Ανατολής στο Μινσκ και κατόπιν στα σύνορα με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος και ο σύμμαχός του, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιρρίπτουν ευθύνες στην ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως κατάλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν προετοιμάσει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου. «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επιβάλουμε κυρώσεις σε αυτές τις αεροπορικές εταιρείες που διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων προς το Μινσκ και τα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας».

Μπορέλ: «Οι αρχές της Λευκορωσίας χρησιμοποιούν τους ανθρώπους σαν εργαλείο για πολιτικούς σκοπούς»

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι οι εικόνες που έρχονται από τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία είναι «σοκαριστικές», υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι αρχές της Λευκορωσίας χρησιμοποιούν τους ανθρώπους σαν εργαλείο για πολιτικούς σκοπούς», τόνισε ο κ. Μπορέλ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προσέθεσε ότι το καθεστώς Λουκασένκο τους δίνει «ψεύτικες προσδοκίες».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι Ιρακινοί, οι οποίοι έρχονταν κυρίως από το Κουρδιστάν, μεταφέρονταν από τη Βαγδάτη στο Μινσκ και από το Μινσκ στα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Συμπλήρωσε ότι εξήγησε στις ιρακινές αρχές τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι πολίτες και εν συνεχεία εκείνες σταμάτησαν τις πτήσεις προς το Μινσκ. Ωστόσο, ακόμη κι αν οι ιρακινές αερογραμμές σταμάτησαν, δεν συνέβη το ίδιο με μικρότερες εταιρείες που «πετούσαν από τη Βαγδάτη και ξαφνικά από πολλά άλλα αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πολλά άλλα αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιήθηκαν ως κόμβοι για να στείλουν ανθρώπους από τη Συρία, από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν στη Λευκορωσία κι από εκεί στα ευρωπαϊκά σύνορα», επισήμανε.

Παράλληλα, μιλώντας για την αποστολή του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στις χώρες διέλευσης και προέλευσης των μεταναστών, ανέφερε ότι θα βρεθεί στο Αμπού Ντάμπι, τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη, το Ερμπίλ, την ‘Αγκυρα.

Όσον αφορά τον Λουκασένκο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι με τις ενέργειές του απαντά στις κυρώσεις της ΕΕ. «Μου βάζετε κυρώσεις κι εγώ σας δημιουργώ πρόβλημα. Εάν πρέπει να θέσω σε κίνδυνο ανθρώπους για να δημιουργήσω πρόβλημα θα το κάνω», είπε ο κ. Μπορέλ εξηγώντας τον τρόπο δράσης του Λουκασένκο και τόνισε ότι «αυτό είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο».

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «η Κωνσταντινούπολη παραμένει ένας από τους βασικούς κόμβους διέλευσης για τους μετανάστες».

“Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για να μπει τέλος στις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο”, δηλώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται «στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης» για να μπει τέλος στις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση για την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι «η ενορχηστρωμένη εργαλειοποίηση των ανθρώπων από το καθεστώς της Λευκορωσίας για πολιτικούς σκοπούς έχει λάβει νέα ανησυχητική διάσταση τις τελευταίες ημέρες. Ομάδες μεταναστών συνοδεύονται από ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας προς τα σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ με στόχο να εξαναγκάσουν τις παράνομες εισόδους».

«Αυτό δείχνει τον κυνισμό του καθεστώτος της Λευκορωσίας που αναζωπυρώνοντας την κρίση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την κατάσταση στη χώρα, όπου η βίαιη καταστολή και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και επιδεινώνονται» προσθέτει.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι «η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά το καθεστώς Λουκασένκο επειδή θέτει σκόπιμα σε κίνδυνο τις ζωές και την ευημερία ανθρώπων. Όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στα οποία έχει δεσμευτεί η Λευκορωσία» και συμπληρώνει ότι «τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες απαιτούν ισχυρή διεθνή αντίδραση και συνεργασία προκειμένου να λογοδοτήσει το καθεστώς της Λευκορωσίας για αυτές τις παραβιάσεις. Οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να έχουν άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που πλήττονται από αυτήν την υβριδική επίθεση και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσους έχουν πληγεί πιο άμεσα. Οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τις ενέργειές μας, ιδίως όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για να βάλουμε τέλος στις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο. Αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον των πολιτών των χωρών καταγωγής. Επικροτούμε τις προσπάθειες χωρών, όπως το Ιράκ, που κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» επισημαίνεται.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση που χρηματοδοτείται από το κράτος, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης εμπορίας μεταναστών, που οργανώνεται από το καθεστώς της Λευκορωσίας, μεταξύ άλλων με την επέκταση του καθεστώτος κυρώσεων ώστε η ΕΕ να μπορεί να στοχεύσει όσους εμπλέκονται και συμβάλουν σε δραστηριότητες του καθεστώτος Λουκασένκο που διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

«Θα συνεχίσουμε επίσης να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το καθεστώς εναντίον των πολιτών του και να εξετάζουμε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά των υπευθύνων και να υποστηρίζουμε τον λαό της Λευκορωσίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Κύμα μεταναστών από τη Λευκορωσία στην Πολωνία – Η Γερμανία απαιτεί νέες κυρώσεις στον Λουκάσενκα

SHARE