Πτωτικά οι ευρωαγορές μετά το πενταήμερο ανοδικό σερί

Πτωτικά κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν με μεγαλύτερη προσοχή τις επιπτώσεις που έχουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, μετά και τις χθεσινές δυσοίωνες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του World Economic Outlook εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3%, με όλες τις χώρες της υφηλίου –με μοναδική εξαίρεση την Κίνα- να διολισθαίνουν σε επιθετική ύφεση, αν και αναμένεται ότι θα ανακάμψουν αρκετά ισχυρά το 2021.

Η εκτίμηση του Ταμείου, αν και δεν είναι από τις πιο απαισιόδοξες, βαραίνει το κλίμα στην Ευρώπη αλλά και στα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, καθώς όλα υποδεικνύουν ότι η τρέχουσα κρίση πέραν της πρωτόγνωρης αιτίας της θα έχει και πρωτόγνωρες επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πτώση 0,3% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, με τον πετρελαϊκό κλάδο να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις. Στο 1% οι απώλειες για τον γερμανικό DAX 30, ενώ κατά 0,6% χαμηλότερα κινείται ο βρετανικός FTSE 100.

Πτωτική πορεία και για τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν πέριξ του 1%.

SHARE