Ψήφος αποδήμων: Έκλεισαν τα ραντεβού Μητσοτάκη με Τσίπρα, Γεννηματά, Κουτσούμπα

Τα πρώτα ραντεβού για τον νέο εκλογικό νόμο καιτην ψήφο των αποδήμων, έκλεισαν.

Οι πρώτοι που δέχτηκαν τα τηλεφωνήματα από το Μαξίμου ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι συναντήσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο πρώτος που θα βρεθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής (11.10.2019), ενώ στις 12:00 θα γίνει το ραντεβού με τη Φώφη Γεννηματά και θα ακολουθήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Εντός της ημέρας αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι συναντήσεις με τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης είναι η ψήφος των αποδήμων, πάντοτε υπό το πρίσμα της απαραίτητης πλειοψηφίας των 2/3 της Βουλής προκειμένου το νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους. Όμως, μοιραία η ατζέντα των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη με τους αρχηγούς θα είναι (σχεδόν) εφ’ όλης της ύλης: από την απλή αναλογική και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έως το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Η εξεύρεση της απαραίτητης συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων φαντάζει, ωστόσο, εξαιρετικά απίθανη έως αδύνατη. Ιδιαίτερα μετά τις διαρροές εκ μέρους της Κουμουνδούρου που ξεκινούν ήδη, πριν καν ο Αλέξης Τσίπρας περάσει το κατώφλι του Μαξίμου, το blame game για το διαφαινόμενο ναυάγιο.

Από την άλλη πλευρά, ΚΙΝΑΛ, Μέρα25 και Ελληνική Λύση – καθώς το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά – αθροίζουν 199 βουλευτές μαζί με τους 158 της ΝΔ, με αποτέλεσμα και πάλι να μη βγαίνει η εξίσωση. Προς τούτο λοιπόν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συγκλίσεις, ιδιαίτερα με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, η οποία κινείται ανάμεσα σ’ αυτή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

SHARE