«Ψαλιδίζουν» οι δανειστές την προστασία της Α’ κατοικίας: Στα 100.000 το όριο προστασίας για επιχειρηματικά δάνεια

Στα 100.000 ευρώ από τα 130.000 ορίζεται το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής για την ένταξη επιχειρηματικού δανείου στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Δραγασάκης είπε πως η συγκεκριμένη αλλαγή αφορά επιχειρηματικά δάνεια ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια πρώτης κατοικίας το όριο παραμένει στα 130.000 ευρώ.

Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται ότι για την εμπορική αξία του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψιν αυτή που είναι στα βιβλία των τραπεζών. Παράλληλα ο αιτών υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας θα έχει δικαίωμα να αποδείξει πως η εμπορική αξία δεν είναι αυτή που αναφέρεται στα βιβλία.

Κάνουμε τις αλλαγές «για να πάρουμε το πράσινο φως, να προχωρήσουμε μπροστά, από ανάγκη και όχι κατά επιθυμία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Λίγο νωρίτερα, από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος έλεγε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός SSM εκτιμά πως η ρύθμιση, με την αρχική της μορφή, εμπεριείχε ρίσκο, σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου, να επιβαρύνει τις τράπεζες. Επρεπε «να περιορίσουμε την περίμετρο, για να υπάρχει σιγουριά» σημείωσε. Και ήταν στο πλαίσιο αυτό που προανήγγειλε την νομοθετική αλλαγή –που παρουσίασε ο κ. Δραγασάκης- λέγοντας ότι «περιορίζει λίγο την περίμετρο, μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια. Δεν επηρεάζει πολύ κόσμο, αλλά είναι σημαντικό», είπε.

Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Πέμπτης αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Ελλάδας-Θεσμών καθώς, όπως δήλωσε, παραμένουν ανοιχτά κάποια σημεία όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει εάν δεν καταστεί δυνατή η εκταμίευση σε αυτό το Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως η απόφαση θα ληφθεί όποτε εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, στην αντίστοιχη συνεδρίαση.

SHARE