Προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες – Τα μεγαλύτερα στη Γερμανία

Οι Γερμανικές τράπεζες βρίσκονται σε επικίνδυνη θέση σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τον αναλυτή της Citi, Ronit Ghose.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει πρόβλημα με την κερδοφορία του από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, με τα κέρδη β’ τριμήνου του κλάδου να είναι μειωμένα κατά 7% σε ετήσια βάση.

Οι πιέσεις από τα χαμηλά επιτόκια έχουν γίνει ακόμα εντονότερες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, των εμπορικών εντάσεων και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, ωστόσο ένας συνδυασμός διαρθρωτικής αδυναμίας και εγχώριας οικονομικής αδυναμίας, καθιστούν ακόμα πιο ζοφερή την προοπτική για τις γερμανικές τράπεζες.

Οι ιταλικές τράπεζες είδαν πρόσφατα τις τιμές των μετοχών τους να πλήττονται από ο εσωτερικό πολιτικό χάος, μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού από τον Ματέο Σαλβίνι, ωστόσο, μιλώντας στο CNBC, ο Ghose είπε πως από άποψη κερδοφορίας, οι γερμανικές τράπεζες είναι «σε πολύ χειρότερη θέση» απ’ ότι οι αντίστοιχες ιταλικές.

«Οι ιταλικές τράπεζες έχουν ξεκαθαρίσει κάπως τους ισολογισμούς τους, όπως και οι ισπανικές. Οι γερμανικές τον επόμενο χρόνο θα έχουν ROE 2-3%, και φέτος θα είναι ακόμα χειρότερα», υποστήριξε.

Κατά τον ίδιο, τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα αναδιάρθρωσης και μείωσης κόστους επικεντρώνονται στις τράπεζες της Σκανδιναβίας και της περιοχής Βελγίου-Ολλανδίας-Λουξεμβούργου.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν μειώσει το δίκτυο καταστημάτων τους στο ήμισυ, έχουν μειώσει το προσωπικό, το έχουν κάνει για δυο λόγους: έχουν ευέλικτες αγορές εργασίας και έχουν έξυπνες διοικητικές ομάδες. Κοιτάζουν μπροστά, έχουν αξιοποιήσει σωστά την ψηφιοποίηση και την αναδιάρθρωση».

Ωστόσο, κατά την τελευταία περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, οι γαλλικές τράπεζες έδειξαν πρώιμα σημάδια προόδου στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης συνολικά.

Αντιθέτως, οι μετοχές της Deutsche Bank άγγιξαν ιστορικό χαμηλό χθες, υποχωρώντας στα 5,81 ευρώ ανά μετοχή το πρωί.

Η γερμανική τράπεζα βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης, που περιλαμβάνει περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως μέχρι το 2022 και κλείσιμο των μονάδων equities sales και trading, ωστόσο οι επενδυτές έχουν αντιδράσει με κάποιον σκεπτικισμό.

Η τιμή της μετοχής της τράπεζας, υπενθυμίζει το CNBC, κινείται πτωτικά εδώ και αρκετά χρόνια, με τα διαρθρωτικά και ευρύτερα οικονομικά προβλήματά της να επιδεινώνονται από μια σειρά σκανδάλων που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος

SHARE