Πρωτοσέλιδα διεθνούς τύπου: Το Παρίσι θρηνεί την πολυαγαπημένη του Κυρία

Στις πρώτες σελίδες του διεθνούς τύπου η καταστροφή του εμβληματικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Με φόντο μια συγκλονιστική φωτογραφία που δείχνει την οροφή και το καμπαναριού του ναού να καταρρέουν, η εφημερίδα Libération  γράφει με κεφαλαία γράμματα “Notre Drame”, «το δράμα μας», στο εξώφυλλο που θα κυκλοφορήσει σήμερα Τρίτη σε ολόκληρη την Γαλλία.

Παναγία των Παρισίων εξώφυλλο Λιμπερασιόν
Το σημερινό εξώφυλλο της Liberation

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα:

 

Ντέιλι Τέλεγκραφ
«Το Παρίσι θρηνεί την πολυαγαπημένη του κυρία» γράφει ο Telegraph
«Φωτιά ρημάζει τη Νοτρ Νταμ» γράφει η εφημερίδα Financial Times
Μέτρο
«Ο κόσμος θρηνεί για τη Νοτρ Νταμ» στο πρωτοσέλιδο της Metro.
«Κόλαση φωτιάς καταστρέφει τη Νοτρ Νταμ» στο φύλλο του Guardian 

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.

SHARE