Πρωτομαγιά του κορονοιού: Λίγες οι συγκεντρώσεις (ΚΚΕ-ΠΑΜΕ) και λίγα τα λουλούδια

Λίγες οι συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά σήμερα. Χωρίς εκδρομές σε χωριά, βουνά, εξοχικά και παραλίες και ο γιορτασμός της σαν μέρας των λουλουδιών.

Ζούμε εφέτος την Πρωτομαγιά της καραντίνας του κορονοιού!

Πρωτομαγιά: Ελάχιστες σήμερα οι συγκεντρώσεις και υπό αυστηρά μέτρα λόγω κορωνοϊού

Για την εργατική Πρωτομαγιά, η ΓΣΕΕ καλεί τα εργατικά κέντρα της χώρας να τιμήσουν την ημέρα με κατάθεση στεφάνων με ολιγομελή εκπροσώπηση. «Καλούμε τις οργανώσεις μέλη μας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κ.λ.π), τηρουμένων με θρησκευτική ευλάβεια των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας», αναφέρει.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία.

Αντίθετα, το ΠΑΜΕ καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις της χώρας με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Στην Αθήνα  η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει προγραμματιστεί στις 10:00 στο Σύνταγμα. Μάλιστα το ΚΚΕ σε σχετική του ανακοίνωση έκανε λόγο ότι η απόφαση της κυβέρνησης «για μεταφορά της Πρωτομαγιάς είναι προσχηματική».

Η «Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για τον συντονισμό» και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 στα Χαυτεία και πορεία προς τη Βουλή. Για την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στα Χαυτεία έχουν συμφωνήσει σωματεία όπως η ΠΕΝΕΝ, ο ΣΥΒΧΑ, ο ΣΜΕΔ, το σωματείο NOKIA, ο ΣΕΦΚ, το σωματείο PUBLIC, το σωματείο της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων ΜΚΟ, το σωματείο εργαζομένων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ. Στα Χαυτεία καλεί και το ΝΑΡ, τονίζοντας πως η 1η Μάη είναι εργατική απεργία, δεν είναι κρατική γιορτή.

Σε συγκέντρωση στις 11 στο Σύνταγμα καλεί η ΚΕΕΡΦΑ, ζητώντας μεταξύ άλλων το άδειασμα των προσφυγικών καμπ και τη μεταφορά των διαμενόντων σε ξενοδοχεία. Ο Σύλλογος Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) καλεί σε μοτο-πορεία στις 11.00 από το Πεδίον του Αρεως, τονίζοντας ότι μια μοτο-πορεία τηρεί εκ των πραγμάτων τις αποστάσεις ασφαλείας και ζητώντας επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση όσων δοκιμάζονται από την πανδημία. Σε προσυγκέντρωση στις 10.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και συγκέντρωση στις 11.00 στο Σύνταγμα καλούν το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία.

ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Λόγω της 24ωρης απεργίας θα μείνουν ακινητοποιημένα ο ηλεκτρικός (πρώην ΗΣΑΠ) και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας. Κανονικά θα λειτουργήσουν μετρό (γραμμή 2&3), τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως αποφάσισαν τα σωματεία των εργαζομένων. Ωστόσο δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Οι ανακοινώσεις

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει: «Η εργατική Πρωτομαγιά του 2020 αναδεικνύει την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων και των κρατών ως ζητούμενο, καθώς συνιστά το διαχρονικό αντίδοτο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από κάθε κρίση. Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάκοπα. Την 1η Μαΐου, απεργούμε όλοι στο πλαίσιο της 24ωρης Απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, σηκώνουμε τη γροθιά και χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, της φροντίδας και άλλων τομέων της εργασίας όπως τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ, τους και τις ταχυμεταφορείς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις εταιρείες logistics, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τους τηλεργαζόμενους και τις τηλεργαζόμενες, τους και τις τεχνικούς τηλεπικοινωνιών, τους απασχολούμενους και τις απασχολούμενες στις ψηφιακές πλατφόρμες και στις νέες τεχνολογίες, κ.λ.π, των οποίων η εργασία είναι απαραίτητη για τη διάσωση ζωών και την παροχή ζωτικών προϊόντων και υπηρεσιών».

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει την αναγκαιότητά στήριξης της δημόσιας υγείας και καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν ηχηρό μήνυμα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση επιχειρήσει να καταστρατηγήσει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει την εναντίωσή του «σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας. Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με κάθε τρόπο και την άμεση κατάργηση αντεργατικών διατάξεων όπως αυτή για το λεγόμενο «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» που οδηγούν στην έσχατη ένδεια τους εργαζόμενους, μειώνοντας μονομερώς στο μισό τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.»

Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για ζοφερό εργασιακό μέλλον με αφορμή την πανδημία τονίζοντας στην ανακοίνωσή του: Ήδη εν μέσω πανδημίας μετράμε 70.000 απολύσεις, χιλιάδες εργαζόμενους που υπέστησαν βλαπτικές μεταβολές και μονομερείς αποφάσεις εργοδοτών που μετέτρεψαν συμβάσεις σε εκ περιτροπής εργασία. Απαιτούμε να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις και να διαγραφούν τα χρέη όλων των εργατικών οικογενειών.

 

Σχέδιο «Πρωτομαγιά» από την ΕΛΑΣ

Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει καταστρώσει το δικό της σχέδιο «Πρωτομαγιά», το οποίο στα περισσότερα σημεία του θα θυμίζει το σχέδιο που εφαρμόστηκε – με επιτυχία – τις κρίσιμες ημέρες του Πάσχα.

Στη μάχη για την αποφυγή των συνωστισμών και της αποτροπής άσκοπων μετακινήσεων έχουν επιστρατευτεί περίπου 3.000 αστυνομικοί με περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής.

Ιδιαίτερο βάρος στην Αττική θα πέσει στους ελέγχους σε εθνικές οδούς και Αττική Οδό αλλά και σε μεγάλους οδικούς άξονες που οδηγούν σε ύπαιθρο ή παραλίες όπως Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος κ.ά.

 

 

 

 

SHARE