Κορωνοϊός: Νέα μέτρα – Που θα κλείνουν στις 12 το βράδυ τα μπαρ – Τέλος η ΔΕΘ

Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιεί φέτος, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της χώρας, καθιστάται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ πριν την είσοδο στη χώρα με πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, ενώ σε μια σειρά από περιοχές, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι κλειστά από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί της επομένης.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε πριν από λίγη ώρα από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελεία Πελώνη, για τον κορονοϊό:
«Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους Υπουργούς,  κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:
– Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
– Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
– Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Νέα μέτρα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά την τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δυστυχώς, η μετάδοση του ιού, παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις.

Κάνω για μια ακόμα φορά, έκκληση, στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα.

Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις μέτρων από την Προεδρεία της Κυβέρνησης», αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός.

Νωρίτερα:

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ώρες για τη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων που θα αφορούν αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19, ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου.

Oι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εκτός απροόπτου σήμερα, μετά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους. Η κυβέρνηση θα ορίσει τον βαθμό των περιορισμών αλλά και τη γεωγραφική τους έκταση.

Σύμφωνα με ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΕΣ πληροφορίες, από την Δευτέρα, στα εστιατόρια, τα μπαρ και γενικότερα τα καταστήματα  εστίασης και διασκέδασης, θα εφαρμοστεί νέο ωράριο λειτουργίας είτε 07:00- 23:00, είτε 07:00- 00:00. 

Το μέτρο, είναι πιθανόν, ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΟΡΑ στο σύνολο της χώρας, αλλά μόνο περιοχές με δείκτη μεγάλης μεταδοτικότητας της νόσου.

Η βασική αντίδραση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης είναι οι οικονομικές επιπτώσεις καθώς τα περισσότερα μπαρ και τα κλαμπ στις τουριστικές περιοχές ανοίγουν λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Αντίστοιχα πάντως μέτρα έχουν λάβει ήδη στην Ισπανία όπου από τα μέσα Ιουλίου η κυβέρνηση της Καταλονίας έχει απαγορεύσει την λειτουργία των κλαμπς και των μπαρ μετά τις 12 το βράδυ. Παράλληλα έχουν απαγορευθεί και τα υπαίθρια πάρτι με την επιβολή προστίμου ως και 15.000 ευρώ!

Παρόμοια μέτρα έχουν λάβει σε τοπικό επίπεδο και στην Πορτογαλία ενώ εξετάζονται παράλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ιταλία, την Μάλτα και την Σλοβενία.

Κορωνοϊός: Ρεκόρ 203 κρούσματα! – 38 στην Αττική, 35 στη Θεσ/νίκη -22 άτομα σε ΜΕΘ

 

SHARE