Πρόταση από τον όμιλο Μαρινάκη για την εξαγορά της Forthnet

Σε προχωρημένες συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά του χρέους ύψους 310 εκατ. ευρώ της Forthnet βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Μαρινάκη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το τίμημα που συζητείται κυμαίνεται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ για το σύνολο του δανεισμού ενώ η συμφωνία ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει και το ποσοστό 32,4% που ελέγχουν οι τρεις πιστώτριες τράπεζες (13,6929% η Τράπεζα Πειραιώς, 11,01% η Εθνική και 7,69% η Alpha Bank). Ποσοστό 3,81% κατέχει η Τράπεζα Αττικής, η συμμετοχή της όμως στη συμφωνία παραμένει αδιευκρίνιστη.

Από τα 310 εκατ. ευρώ του δανεισμού, περίπου τα 55 εκατ. έχουν δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές που αντιστοιχεί περίπου σε άλλο ένα 33% του μετοχικού κεφαλαίου – άρα ο αγοραστής μπορεί να ελέγξει περίπου το 68%.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν επίσης η Wind Ελλάς με ποσοστό 22,17%, ενώ η Vodafone εμφανίζεται να ελέγχει το 4,1%.

Μέτοχοι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας είναι, επίσης, το κράτος της Τυνησίας, μέσω της Tunisia Telecom, TT ML Limited και GO Plc., με ποσοστό 15,19%, ενώ η συμμετοχή της Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair) ανέρχεται στο 15,19%.

Το υπόλοιπο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου βρίσκεται στα χέρια διαφόρων μετόχων, μεταξύ των οποίων και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και σε ελεύθερη διασπορά.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι πιστώτριες τράπεζες συζητούσαν με το επιχειρηματία Θοδωρή Κυριακού (ΑΝΤ1) και προηγουμένως με τις Vodafone και Wind.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις που είναι σε προχωρημένο στάδιο αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο στην προσπάθεια των τραπεζών ap;o to 2016, για την πώληση της Forthnet, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας ενώ έχει και σημαντικές υποχρεώσεις προς προμηθευτές.

SHARE