Προς καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας η Γερμανία – “Ναι” στα περισσότερα δάνεια και χρέη

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ενιαία σε όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού, συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι στις 15.00 ώρα Ελλάδας, η γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Επί τάπητος, εάν υπό τις νυν συνθήκες κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν ριζικότερα μέτρα με βασικότερο την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε τη ριζική αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. “Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων” είπε χθες στο Πότσνταμ. “Οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να διασφαλιστούν, οι επιχειρήσεις να σταθεροποιηθούν. Γι αυτό αποφασίσαμε να λάβουμε συμπληρωματικά μέτρα στον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Τα 150 δις ευρώ είναι ένα τεράστιο ποσό, αλλά θα μας δώσει τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε. Σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να εγκριθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο. “Η Γερμανία θα πάρει περισσότερα δάνεια από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες και θα κάνει περισσότερα χρέη, από όσα επιτρέπει ο Θεμελιώδης Νόμος. Αλλά θα συνδεθούν με σχέδιο αποπληρωμής”.

Ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της λεγόμενης Ομάδας των Σοφών που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένα τα νέα δημοσιονομικά μέτρα λόγω κορoνοϊού. “Εάν το ποσοστό επί των χρεών στο ΑΕΠ ανέβει από το 60% στο 80% ή ακόμη και στο 90%, δεν απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας” είπε στην κυριακάτικη Die Welt. “Ακόμη και αύξηση του κρατικού χρέους από 2 σε 3 δις ευρώ θα μπορούσε να αντέξει η Γερμανία. Είναι απόλυτα σωστό η κυβέρνηση να κάνει χρήση της ρήτρας που έχει προβλέψει στον σχετικό νόμο σε περίπτωση ανάγκης και να θέσει εκτός ισχύος το λεγόμενο χειρόφρενο χρέους. Σημασία έχει υπό τη νυν κατάσταση να δοθεί βοήθεια γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία”.

Διαφωνίες μεταξύ των κρατιδίων

Ορισμένα κρατίδια, κυρίως η Βαυαρία, έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη πολύ δραστικότερων μέτρων σε σχέση με άλλα. Ο υπουργός παρά τη καγκελαρία Χέλγκε Μπράουν έκανε σαφές ήδη από χθες ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το εάν αυτό το Σαββατοκύριακο οι Γερμανοί υπακούσουν στις οδηγίες των ειδικών και τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους. Σε αρκετές πόλεις και περιφέρειες εμφανίστηκαν κρούσματα ανυπακοής, κυρίως νεαρών ατόμων, που σε ομάδες γιόρταζαν σε πάρκα ή “ρέμβαζαν” στις όχθες ποταμών και λιμνών. Δεν είναι σαφές πόσην ώρα θα διαρκέσει η τηλεδιάσκεψη.

SHARE