Προς αναθεώρηση οι τραπεζικές χρεώσεις -Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης-τραπεζίτες στο Μαξίμου – Τι είπαν για την προστασία α’ κατοικίας και τον “Ηρακλή”

Προμήθειες τραπεζών, καταπτώσεις του Δημοσίου, Ηρακλής και πρώτη κατοικία αποτέλεσαν τα βασικά θέματα που συζήτησαν οι τραπεζίτες κατά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ φαίνεται πως οι αλλαγές στο φόρο των ομολόγων των τραπεζών θα αποτελέσουν αντικείμενο του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλες χρεώσεις σε ψηφιακές και μη τραπεζικές συναλλαγές όταν με την πολιτική της προωθεί προς τους πολίτες τη χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους ανέλαβαν τη δέσμευση να επανεξετάσουν την τιμολογιακή πολιτική  και να προχωρήσουν όπου κριθεί αναγκαίο σε αναπροσαρμογές.

Δεύτερο σημαντικό θέμα που συζήτησαν οι δύο πλευρές είναι οι καταπτώσεις του Δημοσίου που αφορούν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που έγιναν κόκκινα και στις τράπεζες δεν πληρώθηκαν οι εγγυήσεις. Το θέμα αντιμετωπίζουν κυρίως η Εθνική και η Πειραιώς λόγω τέτοιων δανείων που είχαν χορηγηθεί από την ΕΤΒΑ και την Αγροτική. Οι τράπεζες ζήτησαν να πληρωθούν ή να αποκατασταθούν οι εγγυήσεις ώστε να στηριχθεί η κεφαλαιακή τους δομή στην παρούσα φάση και πριν το τέλος του έτους έτσι που τα βελτιωμένα στοιχεία να συμπεριληφθούν στα stress tests

Ο «Ηρακλής» απασχόλησε την ατζέντα των συνομιλιών καθώς νομοθετικά η κυβέρνηση θα προσφέρει το σχήμα αυτό μέσα στο Νοέμβριο. Οι τράπεζες επιβεβαίωσαν  τη συμμετοχή τους στο σχέδιο Ηρακλής για την τιτλοποίηση 30 δις κόκκινων δανείων, ενώ έθεσαν και φορολογικά θέματα που συνδέονται με τις τιτλοποιήσεις.

Οι αλλαγές στο φόρο των ομολόγων των τραπεζών θα αποτελέσουν αντικείμενο του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας στην οποία έχουν υποβληθεί 48.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί περίπου έξι ήταν θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση. Αναμένονται να υπάρξουν βελτιώσεις και το θέμα θα αντιμετωπιστεί ολιστικά με την εξέλιξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τις αλληλεπιδράσεις από τον παλιό νόμο Κατσέλη.

Στη σημερινή συνάντηση στου Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό μετείχαν  από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

SHARE