Προληπτική γραμμή στήριξης “συνιστά” στην Ελλάδα το CNBC

 

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο Αύγουστο, φέρνει στο προσκήνιο το δύσκολο ερώτημα για το πώς θα πρέπει να συμβεί αυτό, αναφέρει το CNBC σε σημερινό του δημοσίευμα με αφορμή το χθεσινό Eurogroup.

Κάποιοι αναλυτές τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, ένα «μαξιλάρι» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Αθήνα σε περίπτωση ανάγκης, προκειμένου να γίνει πιο ομαλά η έξοδος στις αγορές. Όμως, συνεχίζει το CNBC, η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά κάθε έκκληση, καθώς θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση και είναι ξανά ανεξάρτητη, δίχως διεθνή βοήθεια.

«Όσο οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα, προκειμένου να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ», εξήγησε στο CNBC ο Ιβάν Μαμαλέτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale.

Η ΕΚΤ δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα καθώς οι τρεις μεγάλοι οίκοι δεν έχουν αναθέσει στους τίτλους αυτούς επενδυτική βαθμίδα. Για αυτό τον λόγο, πιστεύουμε ότι είναι λογικό η Ελλάδα να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης. Επιπλέον, αυτό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει μία περιορισμένη επιστροφή στις αγορές.

Ουσιαστικά, κανένας θεσμός δεν μπορεί να απαιτήσει από την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, σημειώνει το CNBC. «Όμως, αν υπάρξει αναταραχή στις οικονομικές αγορές και οι αποδόσεις ανέβουν, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να αυτοχρηματοδοτηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, μία προληπτική γραμμή στήριξης θα ήταν ένας καλός τρόπος για να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος δανεισμού».

Όμως, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι ήδη έχει κάνει αρκετά για να προετοιμαστεί για απροσδόκητα γεγονότα, συνεχίζει το CNBC, κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες δημιουργίας «μαξιλαριού» περίπου 19 δισ. ευρώ, για τις αποπληρωμές του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στους Financial Times. «Δεν μπορείς να έχεις ένα ”μαξιλάρι” και μια προληπτική γραμμή στήριξης. Πόσα χρήματα θα βάλεις στην άκρη;»

SHARE