Προκλητικός Τούρκος βουλευτής στη Βουλή: Μονομερείς εξορύξεις στην Κύπρο θα έχουν συνέπειες

Τις ακραίες και προκλητικές θέσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και ειδικότερα, στην Κύπρο και το Αιγαίο, εξέφρασαν με τρόπο …αφοπλιστικό, μέλη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Βουλή και παρουσία Ελλήνων συναδέλφων τους, οι γείτονες, ξεκαθάρισαν τις θέσεις τους με αφορμή τα όσα έχουν συμβεί στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.

«Υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Γκράντ Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο . Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες», δήλωσε χαρακτηριστικά τούρκος βουλευτής και προειδοποίησε ουσιαστικά πως για να μην υπάρξουν συνέπειες θα πρέπει να γίνουν εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο θα πρέπει να τα βρουν οι δύο πλευρές πρώτα.

«Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία», δήλωσε με νόημα. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας, Οσμάν Ασκίν εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός και δεν θέλησε να προχωρήσει στις λεπτομέρειες που βάζουν φωτιά στις σχέσεις των δύο πλευρών με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί προσεκτικά ενώπιων των αντιπροσωπιών. Έτσι, είπε πως δεν έχει περάσει καιρός από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και πως υπάρχουν περιθώρια να σημειωθεί περεταίρω πρόοδος.  «Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο. Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις».

Οι προκλητικές τοποθετήσεις των τούρκων βουλευτών στην ελληνική Βουλή έρχονται την ώρα που πρώην ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού της γειτονικής χώρας σημείωνε πως «κανονικά οι Έλληνες πίστευαν πως οι Τούρκοι είναι λαός της ξηράς, και θεωρούσαν ότι η θάλασσα τους ανήκει. Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, οι Τούρκοι λένε “είμαστε τώρα στη θάλασσα και έχουμε ισχυρό ναυτικό”».

SHARE