Προκλητική Τουρκία: Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου!

“Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι λεγόμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφονται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε σήμερα, δεν αποτελούν πρόβλεψη για την Τουρκία. Αυτή η οπτική μας θα παρουσιαστεί και στην περιοχή και στο τραπέζι“, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την υπογραφή συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

“Η εν λόγω καθορισμένη περιοχή βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία αναφέρεται στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αίγυπτος, η οποία παρέδωσε 11.500 τ.χμ. με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003, χάνει επίσης τη θαλάσσια δικαιοδοσία της με αυτήν τη λεγόμενη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα σήμερα”, αναφέρει το ΥΠΕΞ και συμπληρώνει:

“Με αυτήν τη συμφωνία, γίνεται προσπάθεια ώστε κάποιοι να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Λιβύης.

Τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα επιτρέψουν καμία δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές και η χώρα μας και οι Τουρκοκύπριοι στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουν αναμφίβολα να αμύνονται αποφασιστικά”.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Επίθεση εξαπολύει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Προόδου (DEVA), του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ΑΚΡ, με αφορμή τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του DEVA, Αμπντουρραχμάν Μπιλγκίτς, επικρίνει την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν λέγοντας ότι: “Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν ΑΟΖ.  Είναι μια διάσταση του αδιεξόδου στο οποίο μας κατευθύνει η λάθος εξωτερική πολιτική. Ενώ ονειρευόμασταν τη νίκη στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο, καταφέραμε να σχηματίσουμε ένα μπλοκ εναντίον μας. Το αποτέλεσμα και το κόστος της εγκατάλειψης της διπλωματίας”.

SHARE