Πρόγραμμα κατάρτισης από τον ΤΑΡ στην Καβάλα

Η στήριξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών από τον TAP δεν εξαντλείται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ένα ακόμη πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, αφορά το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα το παράρτημα Καβάλας. Πρόκειται για το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης «Τεχνολογία Φυσικού Αερίου», με επικεφαλής τον αντιπρύτανη του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και Μηχανολόγων Μηχανικών, και Κοσμήτορα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (Κόμβος Καβάλας), Αθανάσιο Μητρόπουλο.
Το πρόγραμμα είναι μονοετούς φοίτησης, 500 ωρών παρακολούθησης. Οι 200 εξ αυτών αφορούν στο θεωρητικό σκέλος και πραγματοποιούνται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Οι υπόλοιπες 300 ώρες αφιερώνονται στο πρακτικό σκέλος της διδασκαλίας και λαμβάνουν χώρα στα εργαστήρια-μηχανουργεία του πρώην ΤΕΙ Καβάλας.
Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 34 άτομα. Για να συμμετέχει κανείς σε αυτό πρέπει το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται, επιστημονικά ή τεχνικά, να είναι συναφές με το φυσικό αέριο: περίπου το 65% των συμμετεχόντων είναι απόφοιτοι ανωτάτων σχολών, μεταπτυχιακοί φοιτητές και διδάκτορες, ενώ το 35% είναι εν ενεργεία φοιτητές και απόφοιτοι Λυκείων.
«Τα οφέλη από το πρόγραμμα είναι τεράστια. Διότι αφορά σε ένα κομμάτι που δεν καλύπτει σήμερα η ανώτατη και εν γένει η μεταλυκειακή εκπαίδευση στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, το οποίο σήμερα αρκείται στο επίπεδο του θερμοϋδραυλικού», υπογραμμίζει, μιλώντας στη Voria.gr, ο κ. Μητρόπουλος, εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες προς τον αγωγό TAP για την «πολύτιμη», όπως τη χαρακτηρίζει, συμβολή του. «Είναι μία κίνηση γενναιόδωρη και πρωτίστως πρωτοποριακή, εξαιρετικής σημασίας για την Καβάλα και ευρύτερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», τονίζει ο καθηγητής.
Όπως λέει ο ίδιος «με το εν λόγω πρόγραμμα δημιουργούμε, πια, ένα οικοσύστημα τεχνικών που αναβαθμίζει το επίπεδο και πληροί υψηλές προδιαγραφές. Και αξίζει να συνοπολογίσει κάποιος το γεγονός ότι, σήμερα, οι εγκαταστάτες φυσικού αερίου, είναι πολύ υψηλά αμειβόμενοι επαγγελματίες».
Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς εξειδικευμένων στελεχών, πλήρως καταρτισμένων στη λειτουργία και ασφάλεια των αγωγών φυσικού αερίου. Το πρόγραμμα είναι σπονδυλωτό και συνδυάζει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση σε βασικές και προηγμένες τεχνολογίες.
Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη και ολοκληρώνεται το 2020, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Μητρόπουλος, «υπάρχει θέληση να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».
Ξεκινήσαμε με Ελύτη, ας κλείσουμε με Κομφούκιο, και τη γνωστή φράση που του αποδίδεται: «Αν σκέφτεσαι για ένα χρόνο, φύτεψε ένα σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια φύτεψε ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους».
Το απόφθεγμα αυτό επικαλείται ο Γιάννης Μαλεγκάνος, Σύμβουλος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον ΤΑΡ, για να περιγράψει τις πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα, αναφορικά με τον άξονα της Εκπαίδευσης. Και συμπληρώνει: «Στον ΤΑΡ πιστεύουμε στις μακρόπνοες κοινωφελείς επενδύσεις έτσι ώστε ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του αγωγού, οι τοπικές κοινωνίες να συνεχίσουν να επωφελούνται από τα αποτελέσματα του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που υλοποιούμε».
SHARE