Προφυλακίζονται Γιάννος Παπαντωνίου μετά συζύγου για 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα

Προφυλακιστέους έκριναν οι ανακρίτρια διαφθοράς και η εισαγγελέας τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και την σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου.

Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Παπαντωνίου κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συγκεκριμένα ότι το ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων που βρέθηκα στους λογαριασμούς του, δόθηκε ως δώρο στον Γ. Παπαντωνίου την περίοδο που ήταν υπουργός Αμυνας, προκειμένου να προτιμήσει συγκεκριμένη εταιρεία για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του 2003, έναντι άλλων.

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την αποχώρησή του από τα ανακριτικά γραφεία

Της απόφασης για προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του είχε προηγηθεί η μαραθώνια απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου -διήρκησε 16 ώρες- στους δυο ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου, αλλά και της Στ. Κουράκου. Οι ανακριτές τους υπέβαλαν «βροχή» ερωτήσεων για την προέλευση των χρημάτων, αλλά και για τη σύμβαση για την αναβάθμιση των φρεγατών.

Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Μάλιστα, οι ανακριτές θεωρούν τα 2, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα μέρος ενός ποσού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε για να προτιμηθεί ο συγκεκριμένος υποκατασκευαστής έναντι άλλων. Η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί, μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα, με σκοπό κατά τη Δικαιοσύνη να σβηστούν τα ίχνη τους. Μάλιστα, συνδικαιούχος σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς είναι και η Σταύρουλα Κουράκου, η οποία και γι’ αυτό το λόγο βρέθηκε κατηγορούμενη.

 

Αρνείται τις κατηγορίες ο Παπαντωνίου – Σήμερα η απόφαση για προφυλάκιση ή όχι

 

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

«Καταλαβαίνω την αγωνία κάποιων φαντασμάτων που βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις κερδίσουμε. Και μέχρι τότε δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω», είπε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά της περιόδου Παπαντωνίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να προκύψουν στοιχεία και για την περίοδο του χρηματιστηρίου!

«Σε αυτή την προανακριτική επιτροπή θα ακουστούν πολλά, η αλήθεια θα λάμψει και ο κόσμος να μάθει πολλά. Όποιος ψάχνει βρίσκει και μπορεί ψάχνοντας να μην προκύψουν στοιχεία μόνο για την υπόθεση των εξοπλιστικών αλλά να προκύψουν στοιχεία και για μίζες την εποχή του χρηματιστηρίου, μιας υπόθεσης που κουκουλώθηκε και ποτέ δεν μάθαμε την αλήθεια γύρω απ’ αυτήν».

Ο κ.Τσίπρας τόνισε  πως «η μάχη για τη διαφάνεια δεν σταματάει στον Γιάννο Παπαντωνίου, υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις όπως είναι η Novartis και όλες οι υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το πάρτι στο χώρο της υγείας».

«Όσο έχουμε εμείς την πλειοψηφία σε αυτή την βουλή και θα την έχουμε για πολλά χρόνια δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα κάτω. Ολες οι υποθέσεις διαφθοράς θα φθάσουν μέχρι τέλους. Η μάχη για την διαφάνεια δεν σταματά εκεί. Υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στην πρόκληση της αντιπολίτευσης να γίνει προανακριτική επιτροπή για τον Παύλο Πολάκη . «Και ο Πολάκης και η κυβέρνηση με την επιμονή μας θα δικαιωθούν. Με ρωτάτε αν θα κάνουμε προανακριτική για τον κύριο Πολάκη, σας απαντώ με μια παροιμία: «Ο θεός αγαπάει τον κλέφτη αγαπάει και το νοικοκύρη θα επιμείνουμε και θα δικαιωθούμε».

Οπως αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει στη Βουλή η συζήτηση για την εξεταστική για τα θέματα της υγείας. Απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε πως «σε αυτή την υπόθεση δεν θα είστε τόσο άνετοι όσο είστε σήμερα».

Για την εποχή Σημίτη

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «Δεν λεμε και κατι σημαντικό όταν αναφερόμαστε σε μίζες την εποχή των παχιών αγελάδων της περιόδου Σημίτη. Είχαν γραφτεί από τότε και η κοινωνία βοούσε. Μίζες παντού! Σε δημόσια έργα, σε δρόμους που κόστισαν 5φορές πάνω. Σε χρηματιστηριακές φούσκες , ρεμούλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τραπεζικό χρήμα, σκανδαλώδη φοροδιαφυγή. Δομημένα Ομόλογα που ζημίωσαν με τεράστια ποσά τα αποθεματικά ταμείων κ.α.».

SHARE