Πριν 80 χρόνια Γλέζος-Σάντας κατέβασαν τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη

Ήταν πρωί της 30ής Μαΐου 1941 όταν δύο νεαροί Έλληνες προχώρησαν σε μια πράξη αντίστασης στην καρδιά της Αθήνα. Είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της πόλης στους Γερμανούς Ναζί.

Δύο νεαροί φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, έβλεπαν κάθε πρωί τη σημαία με τη σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Ενα απόγευμα, κατά τη διάρκεια του περιπάτου τους στο Ζάππειο, συνέλαβαν την ιδέα: θα κατέβαζαν από τον ιστό του Ιερού Βράχου το χιτλερικό σύμβολο.

Ο ΚΥΡ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του Μανώλη Γλέζου και του Λάκης Σάντα οι οποίοι πριν από 80 χρόνια κατέβασαν τη σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη.

“Ογδόντα χρόνια μετά, θυμόμαστε και υποσχόμαστε: στην Ακρόπολη και ολόκληρη την Ελλάδα θα κυματίζει παντοτινά μόνο η γαλανόλευκη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας”, έγραψε ο πρωθυπουργός.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα “θα είναι πάντα επίκαιρο απέναντι όχι μόνο στο φασισμό αλλά σε κάθε είδους απειλή που στρέφεται ενάντια στην ειρήνη, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη των λαών”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ηρωική πράξη τους, το “ξήλωμα” της ναζιστικής σημαίας στην Ακρόπολη.

“Η ηρωική πράξη τους αποτέλεσε μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, μια στιγμή αντίστασης κατά του φασισμού, αλλά και ελευθερίας”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι “ο ελληνικός λαός θα θυμάται για πάντα τον Μανώλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντα, θα τους τιμά και θα εμπνέεται από αυτό το παράδειγμά τους”.

ΠΡΙΝ 80 ΧΡΟΝΙΑ..

Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης.

Δύο νεαροί φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, έβλεπαν κάθε πρωί τη σημαία με τη σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη, έμπλεοι οργής για την καταρρακωμένη εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων.

Ώσπου ένα απόγευμα, κατά τη διάρκεια του περιπάτου τους στο Ζάππειο, συνέλαβαν την ιδέα: θα κατέβαζαν από τον ιστό του Ιερού Βράχου το χιτλερικό σύμβολο.

Γρήγορα άρχισαν να οργανώνουν το σχέδιό τους.

Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο.

Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης.

Γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Το πρωί της 30ής Μαΐου 1941 ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει.

Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους.

Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ.

Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι και ένα μαχαίρι.

Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ.

Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.

Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν έως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές.

Φθάνοντας σε απόσταση λίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού.

Ήταν μια τεράστια σημαία, διαστάσεων 4×2 μ.

Είχαν φθάσει πια τα μεσάνυχτα.

Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.

Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό.

Οι γερμανικές Αρχές, πανικοβλημένες, διέταξαν ανακρίσεις.

Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.

Γλέζος και Σάντας καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μια ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και με τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.

SHARE