Μπιν Σαλμάν: Το πετρέλαιο σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα αν δεν αντιδράσουμε κατά του Ιράν

Προειδοποιήσεις για «αδιανόητα υψηλές τιμές στο πετρέλαιο» σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντίδραση κατά του Ιράν, έστειλε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο πρίγκιπας, τόνισε ότι προτιμά πολιτική αντί για στρατιωτική λύση έναντι του Ιράν, αλλά δεν απέκλεισε τίποτα, ενώ ρωτήθηκε και για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, λέγοντας πως δεν την διέταξε, αλλά φέρει ευθύνη, ως ηγέτης της χώρας.

Μάλιστα, ο μπιν Σαλμάν σχολίασε πως συμφωνεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ότι οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, αποτελούσαν «πολεμική» ενέργεια του Ιράν.

Οσον αφορά την υπόθεση Κασόγκι, ο πρίγκιπας είπε πως ουδέποτε έδωσε εντολή για την δολοφονία του, αλλά πως ως ηγέτης της χώρας, έχει ευθύνη για τον φόνο. Ο Κασόγκι είχε δολοφονηθεί από πράκτορές του πριν ένα χρόνο περίπου μέσα την πρεσβεία της χώρας στην Τουρκία, όπου οι δολοφόνοι του διαμέλισαν το σώμα του.

«Αυτό ήταν λάθος. Και πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες για να αποφευχθεί να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον», ήταν το σχόλιό του, την ώρα που η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις πιστεύουν πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, διέταξε τον φόνο του Κασόγκι, κάτι που το παλάτι αρνείται.

«Ορισμένοι νομίζουν πως πρέπει να γνωρίζω τι κάνουν καθημερινά τα 3 εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας; Είναι αδύνατον και τα τρία εκατομμύρια να υποβάλλουν καθημερινά αναφορές στον ηγέτη ή στον δεύτερο στην ιεραρχία της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Διενεργούνται έρευνες για την υπόθεση και αφού τεκμηριωθούν οι κατηγορίες σε βάρος οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως βαθμού, θα προσαχθεί ενώπιον των δικαστηρίων, ανεξαιρέτως», συμπλήρωσε, ενώ όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέλουν την διαλεύκανση της υπόθεσης και πως έκρινε αρνητική την Σαουδική Αραβία, απάντησε: «η σχέση των δύο χωρών είναι πολύ σημαντικότερη από αυτά»…

SHARE