Πραξικόπημα σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα – Ο Γκουϊδό κάλεσε τον στρατό σε αποστασία

Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πληροφορίες από τη χώρα και δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μαδούρο, ενώ λίγο νωρίτερα ο αυτοανακηρυχθής πρόεδρος, Χουάν Γκουϊδό, κάλεσε τον στρατό σε αποστασία και εναντίωση στον Μαδούρο, μέσω video που μεταδόθηκε από sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής κρίσης, μετά την απόφαση του Χουάν Γκουάιδο, ηγέτη της αντιπολίτευσης, να αυτοανακηρυχθεί ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας, ενώ στη χώρα έχουν μεταβεί ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, για τη στήριξη του προέδρου Μαδούρο.

Στις εκκλήσεις του Χουάν Γκουάιδο για «εξέγερση στον στρατό της Βενεζουέλας» αντέδρασε το Καράκας, με τον υπουργό Πληροφοριών, Χόρσε Ροντρίγκεζ, να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία μικρή ομάδα «στρατιωτικών προδοτών», οι οποίοι επιχειρούν πραξικόπημα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Βενεζουέλα επιβεβαιώνει την απόπειρα πραξικοπήματος, δηλώνοντας ότι μικρή ομάδα στρατιωτικών έχει συμπαραταχθεί με την αντιπολίτευση. Ο αριθμός των στρατιωτών και οι δυνάμεις που έχουν κινητοποιήσει δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, σε νέο βίντεο — έκκληση προς τα μέλη του εθνικού στρατού, απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό του «σφετερισμού» της εξουσίας εκ μέρους του Νικολάς Μαδούρο.

Ο αυτοανακηρυγμένος προσωρινός πρόεδρος αξίωσε από τους στρατιώτες, όπως και απ’ όλους του πολίτες, να κατέβουν στους δρόμους του Καράκας και να διασφαλίσουν την «οριστική διακοπή του σφετερισμού» του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Μαδούρο.

​Ο ίδιος, στο επίμαχο βίντεο, απεικονίζεται να απευθύνεται στο πλήθος — καθώς περιτριγυρίζεται από ανθρώπους με στρατιωτικές φόρμες — και να υπογραμμίζει ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα δώσει μάχη σ’ αυτή τη μη βίαιη σύγκρουση για να «αναλάβει τα καθήκοντα της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ισχυρίζεται ότι έχει ήδη λάβει τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, ανακοινώνοντας το επονομαζόμενο «τελευταίο στάδιο» της μάχης για την εκδίωξη του προέδρου Μαδούρο.

​​Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής κρίσης από τις αρχές του 2019, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε σε προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Με νεότερο tweet ο Γουαιδό καλεί τον κόσμο να βγει μαζικά στους δρόμους για να υποστηρίξει τις «δημοκρατικές δυνάμεις» να ανατρέψουν τον Μαδούρο

 

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της στον Χουάν Γκουαϊδό και τις ενέργειές του.

«Σήμερα, ο προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Ελευθερία. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τον λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτησή του στης ελευθερίας και της δημοκρατίας», έγραψε στο Τwitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Προς τον Χουάν Γκουαϊδό, την Εθνοσυνέλευση και όλους τους ανθρώπους της Βενεζουέλας που αγαπούν την ελευθερία και βγαίνουν στους δρόμους σήμερα για την επιχείρηση ελευθερία: είμαστε μαζί σας! Η Αμερική θα είναι δίπλα σας μέχρι να αποκατασταθεί η ελευθερία και η δημοκρατία», έγραψε στο Twitter ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

SHARE