Πράσινο φως από EWG για πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ

«Πράσινο φως» στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Euro-working Group, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η σχετική πρόταση παρουσιάστηκε στους εταίρους και κανένα από τα κράτη-μέλη δεν διατύπωσε ένσταση.

Παράλληλα έγινε γνωστό πως θα αρχίσει η διαδικασία, όπως είχε γίνει στο παρελθόν στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, ώστε να προσχωρήσει η αποπληρωμή.

Η πρόωρη αποπληρωμή αφορά περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού χρέους προς το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13%. Πρόκειται για δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020.

Η Αθήνα υπολογίζει πως η πρόωρη αποπληρωμή θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

Στην σημερινή συνεδρίαση του EWG θα εξεταστούν επίσης οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για παροχές.

ESM: Επιστρέφουν στην Ελλάδα 644,42 εκατ. ευρώ 

Την ενεργοποίηση του πακέτου του 1 δισ. ευρώ ως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποφάσισε ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης, ο ESM, λαμβάνοντας τη σειρά των σχετικών αποφάσεων.x

Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος ενεργεί ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, θα πραγματοποιήσει τη μεταφορά ποσών ισοδύναμων με τα έσοδα που αποκτώνται από εκμεταλλεύσεις των SMP/ANFA και είναι ύψους 644,42 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το ποσό των 103 εκατ. ευρώ, μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο προκύπτει από το κλιμακωτό περιθώριο (margin) που κατέβαλε η Ελλάδα για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 17 Ιουνίου 2018.

Ο EFSF αποφάσισε, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019, να μειώσει στο μηδέν το περιθώριο κλιμάκωσης, το οποίο ήταν στο 2%, το οποίο θα έπρεπε να καταβληθεί για ορισμένα δάνεια του.

Αυτό θα εξοικονομήσει 226 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος της Ελλάδας που σχετίζεται με αυτές τις αποφάσεις θα ανέλθει σε 329 εκατ. ευρώ.
Αυτή η απόφαση αποτελεί συνέχεια της έγκρισης από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, που κοινοποιήθηκε στον ESM από τον Πρόεδρο του EuroWorking Group (EWG) στις 26 Απριλίου 2019.
“Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην χρεώνει το περιθώριο αύξησης δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το EFSF / ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα.

“Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η  Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίζει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε στο πλαίσιο του προγράμματος”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

“Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην αλλάξει το step-up margin δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί της δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον EFSF/ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από €200 δισ. σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και την οικονομία της χώρας, ενώ  θα διευκολύνει επίσης την αποπληρωμή των δανείων”, προσθέτει.

Διευκρινίζει τέλος ότι η μεταφορά των κερδών από τα SMP/ANFA δεν είναι δάνειο, ενώ μαζί με τη μείωση του περιθωρίου και τις τρέχουσες επιστροφές, το τελευταίο “πακέτο αντιπροσωπεύει κοντά στο €1 δισ. για την Ελλάδα”.

Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017.
Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το διοικητικό συμβούλιο του EFSF συμφώνησε σε έναν υπό όρους μηχανισμό για τη μείωση στο 0% του περιθωρίου που αρχίζει με το έτος 2018.
Για την περίοδο έως το 2022, το περιθώριο μπορεί να μειωθεί στο μηδέν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου κάθε εξάμηνο, για την επόμενη εξαμηνιαία περίοδο.
Κάθε εξαμηνιαία απόφαση που θα μειώνει το περιθώριο στο μηδέν βασίζεται σε μια θετική αξιολόγηση της συνέχισης της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις της μετά το πρόγραμμα.

 

SHARE