Πόσος αναχρονισμός;

??? ??????? ???? 26 ???2016. (EUROKINISSI/EM????I???)

Βουλή, συζήτηση για το άρθρο 16 του Συντάγματος, περί Πανεπιστημίων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου:

“Ο δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΙ δεν είναι εμμονή της Αριστεράς, αλλά ο μόνος τρόπος για την ελεύθερη ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας, για τη διάχυση της γνώσης και για την ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε αυτήν».
«Το πανεπιστήμιο εξ’ ορισμού παράγει και αναπαράγει την γνώση, καθώς και τον διδακτικό φορέα που διαχειρίζεται την γνώση και την έρευνα, αλλιώς δεν είναι πανεπιστήμιο.

Γι’ αυτό, το Σύνταγμα αναφέρεται ρητά στα χαρακτηριστικά των δημόσιων πανεπιστήμιων, που υπηρετούν το αυτοδιοίκητο και την ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας. Και τα δύο αυτά στοιχεία δεν μπορούν να υπάρχουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, είτε αυτά είναι κερδοσκοπικά, είτε μη κερδοσκοπικά. Ιδιωτικά ΑΕΙ είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα εκτός της δημοκρατίας, και μάλιστα όχι καλής ποιότητας».

«Είναι η δεύτερη φορά που η Βουλή συζητάει την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας του δημόσιου πανεπιστημίου. Την πρώτη φορά παραλίγο να διασπαστεί το – τότε ακόμα ισχυρό – ΠΑΣΟΚ και η επίθεση στην ανώτατη παιδεία αποκρούστηκε. Τώρα ευτυχώς η πλειοψηφία της Βουλής είναι αντίθετη, και ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης θα διασωθεί. Αυτό είναι η παρακαταθήκη της Αριστεράς για τις επόμενες γενιές».

Άνευ σχολίων. Ο αναχρονισμός δεν έχει όριο…

SHARE