Πως αντιδρά η ΕΕ στον “κόκκινο” συναγερμό στη Μ.Ανατολή – Κοινή ανακοίνωση Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ζήτησε εκτάκτως να συγκληθεί το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς μετά την εξόντωση του Σουμεϊμανί, η ένταση με το Ιράν έχει φτάσει στο «κόκκινο» και η ανησυχία είναι έντονη.

«Ως Ευρωπαίοι, έχουμε δημιουργήσει και δοκιμάσει διαύλους σταθερής επικοινωνίας με όλα τα μέρη, που πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως σε αυτή την κατάσταση», τόνισε ο Μάας σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το γερμανικό ΥΠ.ΕΞ.

Ο Γερμανός υπουργός προέτρεψε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ να επισπεύσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αυτής της εβδομάδας, ώστε να συμφωνηθεί κοινή προσέγγιση. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα επιδιώξει να έλθει σε επαφή με την κυβέρνηση του Ιράκ, όπου το κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Κυριακή πρόταση του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι να δοθεί διαταγή σε όλα τα ξένα στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ιρακινή επικράτεια. «Είναι πρωταρχικό μας συμφέρον η σταθερότητα και η ενότητα του Ιράκ να μην πέσουν θύματα της πρόσφατης κλιμάκωσης», σημείωσε ο Μάας.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει περίπου 120 στελέχη τους στο Ιράκ, στο πλαίσιο της επιχείρησης Inherent Resolve του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας, εάν είναι επιθυμητή και εάν το επιτρέπουν οι περιστάσεις», διαβεβαίωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. «Συζητάμε αυτή τη στιγμή εντατικά με τους εταίρους μας, στο Συμβούλιο του NATO, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και πάνω απ’ όλα με τις επαφές μας στο Ιράκ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κοινή ανακοίνωση Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας

«Καλούμε το Ιράν να αποσύρει όλα τα μέτρα τα οποία δεν συμμορφώνονται προς τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.

«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος παραμένει προτεραιότητα. Είναι ουσιώδους σημασίας να διατηρήσουμε τον συνασπισμό για αυτό. Καλούμε τις αρχές του Ιράκ να συνεχίσουν να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη στον συνασπισμό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με όλα τα μέρη προκειμένου να συμβάλλουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιφέρεια», συμπληρώνεται στο κείμενο.

SHARE