Πομπέο: Νικαράγουα-Βενεζουέλα πρέπει να πάνε σε ελεύθερες εκλογές

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε την ανάγκη η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα να διεξαγάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, απομονώνοντας στην κριτική του στις αριστερές κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε πως η Νικαράγουα έχει ένα αυταρχικό καθεστώς, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει την καταστολή και να στηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ενώ την ίδια γνώμη εξέφρασε σε δηλώσεις του και για τη Βενεζουέλα.

Οι συμμαχικές κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν πληγεί από αμερικανικές κυρώσεις, σε συνέχεια ανθρωπιστικών κρίσεων. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Νικαράγουα στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του 2018 κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα.

Η Βενεζουέλα, που περιλαμβάνεται στις οικονομίες των εξαγωγέων πετρελαίου, έχει καταρρεύσει οικονομικά υπό την ηγεσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο κατηγορεί τις αμερικανικές κυρώσεις για τα οικονομικά δεινά της χώρας και απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

«Δεν έχουμε δει αποδείξεις ότι ο Μαδούρο ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Γνωρίζει ότι θα τις χάσει», είπε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα εξέταζαν να έχουν απευθείας συνομιλίες με τον Μαδούρο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως υπήρξαν πολλές συζητήσεις με τον Μαδούρο τους τελευταίους μήνες.

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως η αναφορά σε συζητήσεις με τον Μαδούρο σχετιζόταν με προσπάθειες άλλων χωρών και όχι των ΗΠΑ, όπως η Νορβηγία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

SHARE