Βραζιλία: Πομπέο – Νετανιάχου μιλάνε για Συρία στην ορκωμοσία του ακροδεξιού Μπολσονάρου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αναχώρησε την Πέμπτη για τη Βραζιλία, όπου θα γίνει ο πρώτος ηγέτης του Ισραήλ που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ενώ θα είναι παρών στην τελετή της ορκωμοσίας του νέου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπολσονάρου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Νετανιάχου θα συναντηθεί στην Μπραζίλια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε μια στιγμή που  η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία.

Ο ακροδεξιός εκλεγμένος βραζιλιάνος πρόεδρος επιθυμεί διακαώς, όπως και αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στενή σχέση με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Aμερικανό ΥΠΕΞ, έχει εξαίρετη σχέση με τον ένοικο του Λευκού Οίκου: υποδέχθηκε την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, καθώς και αυτή με την οποία αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και διέταξε να μεταφερθεί στην ιερή πόλη η αμερικανική πρεσβεία, με απόλυτη αγαλλίαση.

Όμως η ανακοίνωση του μεγιστάνα ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία κάθε άλλο παρά έγινε δεκτή με ανάλογους επαίνους από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Μολονότι ο Νετανιάχου επισήμως διαβεβαίωσε ότι σέβεται την απόφαση του προέδρου της χώρας που αποτελεί τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, η κυβέρνησή του έβλεπε στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία ένα εμπόδιο για την επέκταση της επιρροής του Ιράν — του μεγαλύτερου εχθρού της στην περιοχή — και της Ρωσίας.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, στοχοθετώντας ιρανικές δυνάμεις και εκείνες του συμμάχου τους, του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

 

SHARE