Πολιτικός σάλος στην Γαλλία – Απόστρατοι ζητούν επιβολή στρατιωτικού νόμου για τη βία των ισλαμιστών

Iraqi people gather during a protest against the French President Emmanuel Macron's comments, outside the French embassy in Baghdad, Iraq, October 26, 2020. REUTERS/Teba Sadiq

 Σε μία πρωτοφανή – για τα δεδομένα της Γαλλικής Δημοκρατίας – κίνηση, πάνω από 1.000 πρώην στρατιωτικοί, μεταξύ τους και 20 απόστρατοι στρατηγοί, υπέγραψαν άρθρο που ζητούν την επιβολή στρατιωτικού νόμου για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της βίας από ισλαμιστές, προκαλώντας πολιτικό σάλο.

Όπως λένε, η χώρα κινδυνεύει με εμφύλιο πόλεμο, καθώς δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει τεράστιους κινδύνους, όπως ο Ισλαμισμός, αλλά και τις «ορδές» των φτωχών προαστίων. Ηεπιστολή που δημοσιεύτηκε σε ακροδεξιό περιοδικό προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων, με την υπουργό Άμυνας να κάνει λόγο για απαράδεκτες πράξεις.

“Δεν είναι πολιτικό το θέμα, είναι απόπειρα πραξικοπήματος” δήλωσε ο Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της αριστεράς..

Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, συντάχθηκε αμέσως με τους στρατιωτικούς, λέγοντας: “Μπορώ να σας πω ότι έχω τις ίδιες ανησυχίες, συμφωνώ με τις απόψεις τους”.

Η ακροδεξιά πολιτικός και υποψήφια Πρόεδρος έσπευσε να τονίσει ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση στο δημοκρατικό πλαίσιο, όμως το θέμα διχάζει όλη τη χώρα, καθώς η επιστολή δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στις 21 Απριλίου, στην 60η δηλαδή επέτειο από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Προέδρου ντε Γκωλ.

Έχουμε μάθει ότι ο στρατός είναι «μουγγός». Οι στρατιωτικοί είναι πολίτες, φυσικά, όμως ως στρατιωτικοί, ακόμα και αν είναι απόστρατοι, έχουν υποχρέωση να είναι συγκρατημένοι, τόνισε η υπουργός Άμυνας Φλωράνς Παρλύ.

«Οι στρατηγοί δεν εκπροσωπούν κανέναν άλλον πέραν του εαυτού τους», ήταν η οργισμένη αντίδραση του Γάλλου πρωθυπουργού, την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί νόμο για την παρακολούθηση ακραίων ισλαμιστών στο διαδίκτυο, στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία.

SHARE