Πολιτική κόντρα για προβοκάτορες – μπαχαλάκηδες στο Σύνταγμα – Τραυματίες, ζημιές

Λίγο μετά τις 22:00 ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο του ΕΚΑ, της ΑΔΕΔΥ, εργατικών σωματείων, του ΠΑΜΕ και φορέων και οργανώσεων της Αριστεράς στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Με κεντρικά συνθήματα «το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων» και «Κανένας Μόνος του, Καμία ανοχή στα σχέδια τους», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Σοβαρά επεισόδια, όταν ομάδα περίπου 150-200 ατόμων ξεκίνησε να πετά μολότοφ, πέτρες και μπουκάλια προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έγιναν 16 προσαγωγές, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

 

ΕΠΙΘΕΣΗ Ν.ΒΟΥΤΣΗ – ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: ΟΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΟΛΟΤΟΦ ΘΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος πέρασαν και στη συζήτηση στη Βουλή, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε  την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παραιτηθεί.

Η αρχή έγινε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. «Νομίζετε ότι μπορείτε να είστε σε αυτά τα έδρανα. Με ποιο διαίωμα χτυπήσατε αυτή τη διαδήλωση; Με ποιο δικαίωμα. προσχεδιασμένα χτύπησαν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων; Δεν υπάρχουν προσχήματα για το αν υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες κινήσεις ατόμων ή αν έγινε ρίψη μιας πέτρας ή μιας μολότοφ» είπε και συνέχισε: «Είστε και οι δύο για 15 χρόνια στα ηνία της αστυνομίας και του υπουργείου κατά διαστήματα. Δεν είχατε την εμπειρία ότι είστε απολύτως συνυπεύθυνοι ή υπεύθυνοι, αν γίνονταν σήμερα τα εκτεταμένα επεισόδια από τις δυνάμεις των οποίων προΐστασθε».

«Ρωτήστε εναντίον ποιων διαδηλωτών επιτέθηκαν σήμερα οι δυνάμεις των οποίων προΐστασθε επιτέθηκαν. Σας είχαμε πει ότι θύλακες των δυνάμενων των οποίων προΐστασθε χτυπούσαν νεολαίους που δεν τους άρεσε η φάτσα τους. Χτυπούσαν μοτοσικλετιστές. Σας προειδοποιούσαμε και το γνωρίζατε και ήρθατε την σημερινή ημέρα που γίνεται η ιστορική συζήτηση, με την έννοια ότι η κυβέρνησή σας γιορτάζει το πρώτο έτος της διακυβέρνησής σας με αυτό το νομοσχέδιο. Επιλέξατε αυτή την ημέρα να δώσετε εντολές ή να ανεχθείτε αυτό το επιχειρούμενο πογκρόμ στους δρόμους της Αθήνας, με το να γεμίσουν οι ιστοσελίδες με τίτλους “να τι γίνεται στο κέντρο”;».

«Επιλέξατε ή ανέχεστε να γίνει σήμερα αυτή η κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να είστε σε αυτά τα έδρανα. Πρέπει να αποχωρήσετε ή να απολογηθείτε ενώπιον του Κοινοβουλίου Το μήνυμα δίνεται με παρούσα όλη την Βουλή. Μηχανές με διάφορους που περνούν μέσα απο την διαδήλωση, νέα παιδιά που ανήκουν στην αστυνομία. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στις επόμενες διαδηλώσεις; Οταν θα έχει πέσει η νύχτα και δεν θα μπορούμε να καταγγείλουμε; Φέρατε ένα νομοχέδιο για να οργανωθεί αυτή η καταστολή. Αν εσείς θέσατε εαυτούς υπεύθυνους αυτών των σοβαρών περιστατικών που γίνονται, να απολογηθείτε. Αν σας έχουν υπερβεί, θα πρέπει να παραιτηθείτε» κατέληξε.

mixxryss

«Άκουσα με δραματικό τόνο να περιγράφονται περιστατικά τα οποία ο κ. Βούτσης ερμηνεύει με την δική του αντίληψη. Υπάρχουν όμως πραγματικά περιστατικά. Οι δυνάμεις δέχθηκαν 15 μολότοφ. Οι μολότοφ σκοτώνουν, αν το γνωρίζετε. Τραμπούκοι δολοφόνοι επιτέθηκαν στην αστυνομία της Βουλής. Αυτοί διέλυσαν την διαδήλωση. Η αστυνομία αυτό που κάνει είναι να προστατεύει τους διαδηλωτές να διαδηλώσουν» απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Αν νομίζετε ότι την πολιτική μάχη που χάσατε δύο μέρες θα την κερδίσετε με τραμπουκισμούς, κάνετε λάθος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να προασπίσουμε και την δημοκρατία και τις περιουσίες των ανθρώπων» συμπλήρωσε.

Ο κ. Βούτσης επανήλθε: «Δεν χάνω την ψυχραιμία μου και δεν λέω για τραμπούκους και δολοφόνους. Επαναλαμβάνω ότι είστε έμπειροι για να γνωρίζετε ότι ακόμα και αν το αφήγημα που είπατε και υπήρξαν πράγματι επιθέσεις με μολότοφ σε ορισμένο σημείο, γνωρίζετε άριστα ότι βεβαίως και δεν διαλύεται μεγάλη διαδήλωση απο τμήματα ειρηνικά, στο όνομα ότι υπήρξαν επιθέσεις. Αλίμονο αν 5-10 που επιτίθενται στην αστυνομία… Επιτόπου αντιμετωπίζεται και δεν δίνεται εσκεμμένη εντολή να διαλύσουν την διαδήλωση ΠΑΜΕ και άλλων οργανώσεων. Εϊναι απαράδεκτο αυτό που ειπατε ότι εκπροσωπούμε τραμπούκους».

«Μου αποδίδετε πράγματα που δεν είπα» ανταπάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Εϊπα ότι τραμπούκοι δολοφόνοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς έξω απο την Βουλή. Επεσαν μολότοφ και έχουμε τραυματίες. Ολα τα άλλα δεν υπάρχουν πουθενά. Αυτοί που έκαναν την επίθεση, πρέπει να συλληφθούν και αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλοιώσετε την αλήθεια. Θα διαλευκανθεί η υπόθεση και θα συλληφθούν οι τραμπούκοι που επιχείρησαν να κάψουν αστυνομικούς.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης είπε: «Ή δεν σας ενημερώνουν ή σας κοροϊδεύουν. Εχουμε το κλασικό σχέδιο για διάλυση συγκέντρωσης. Εϊναι απαράδεκτα αυτά που λέτε. Οι αστυνομικοί έσπρωξαν αυτές τις δυνάμεις εδώ, για να βομβαρδίσουν την διαδήλωση. Οσα γίνονται είναι ζωντανή απόδειξη για όσα θα γίνουν. Αν νομίζετε ότι φοβόμαστε, γελιέστε. Πείτε μας γιατί έφαγαν δακρυγόνα οι βουλευτές του ΚΚΕ. Χτύπησαν όλη τη διαδήλωση. Αυτό που κάνατε ήταν προβοκατόρικο οργανωμένο σχέδιο να χτυπηθεί η διαδήλωση και να έχετε επιχειρήματα για τις περιουσίες και όσα λέτε. Αποσύρετε το νομοσχέδιο. Δεν θα περάσουν αυτά».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

«Υπάρχει έξω μια μεγάλη συγκέντρωση 6.000-7.000 ατόμων και η διαδήλωση συνεχίζεται κανονικά, δεν έχει διαλυθεί. Το ΠΑΜΕ δεν προκάλεσε κάποιο πρόβλημα. 1.000 άτομα επιτέθηκαν κατά αστυνομικών. Έριξαν 15 μολότοφ μπροστά στη Βουλή, τους απώθησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας για να μην υπάρξουν τραυματισμοί και έγιναν 9 συλλήψεις ανάμεσα σε εκείνους που πέταξαν μολότοφ. Εγιναν επίσης και 8 προσαγωγές. Την ίδια στιγμή έχουν βρεθεί πολλές αχρησιμοποίητες βόμβες μολότοφ».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε επίσης ότι «υπήρχε σχέδιο για την διάλυση της διαδήλωσης» και προειδοποίησε: «Δεν θα αφήσουμε ποτέ ξανά να υπάρχει τραυματισμός πολιτών και καταστροφές. Οποίος χρησιμοποιεί μολότοφ θα συλλαμβάνεται».

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ

Επίθεση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό προστασίας του Πολίτη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στο Σύνταγμα.

Η Κουμουνδούρου μάλιστα ζητεί την αποπομπή του κ. Χρυσοχοίδη με σκληρές εκφράσεις εναντίον του: ” ο οργανωτής αυτής της προβοκατόρικης επιχείρησης είναι ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης”. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

“Η ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές αποτελεί πρόβα των σχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιστάσεων το προσεχές διάστημα.

Οι αθλιότητες αυτές είχαν ως μοναδικό στόχο να διαλύσουν τη μαζική συγκέντρωση που ήταν σε εξέλιξη. Και, βεβαίως, ο οργανωτής αυτής της προβοκατόρικης επιχείρησης είναι ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τώρα τον υπουργό του. Σε διαφορετική περίπτωση, φέρει ο ίδιος ακέραια την ευθύνη για την αντιδημοκρατική εκτροπή που εκτυλίχτηκε στο κέντρο της Αθήνας”.

 

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

 

 

SHARE