Πολεμικά πλοία Γαλλίας -Ιταλίας στην Κύπρο – Δηλώσεις του υπουργού Άμυνας

Στο οικόπεδο 7 θα βρεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα πολεμικά πλοία της Γαλλίας και της Ιταλίας είπε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο υπουργός μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι έχει αυτή την πληροφορία μετά το σύντομο ταξίδι που είχε στο Παρίσι όπου συναντήθηκε με την Γαλλίδα ομόλογό του κυρία Παρλί. Οι δυο υπουργοί εκτός της εξοπλιστικής ατζέντας συζήτησαν εκτενώς τις έκνομες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά κυρίως στην Κυπριακή ΑΟΖ που η Γαλλία έχει συμφέροντα στο θαλάσσιο οικόπεδο που βρίσκεται ήδη το γεωτρύπανο Yavuz.
Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι η Γαλλία μπορεί να βρίσκεται ήδη στην περιοχή με μια πανίσχυρη φρεγάτα τύπου Fremm, την Auverge, πλην όμως βρίσκεται πάρα πολλά ναυτικά μίλια μακριά από το οικόπεδο ενδιαφέροντος της Γαλλικής TOTAL και της Ιταλικής ENI.
Μπορεί οι δυο υπουργοί να έχουν κάνει μια πρώτη συζήτηση για το πώς θα δράσουν οι δυνάμεις του ενεργειακού άξονα από κοινού, απέναντι στην παραβατική Τουρκία, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει η διάθεση κλιμάκωσης, χωρίς να αποκλείεται τίποτα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε επίσης ότι το Yavuz με βάσει τις πληροφορίες που υπάρχουν δεν βρίσκεται στο σημείο ακριβώς που ενδιαφέρει τις δυο εταιρίες της Γαλλίας και της Ιταλίας αλλά σε διαφορετικό. Πάντως πληροφορίες από ανώτατες πηγές εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα έως τον Ιανουάριο αναμένετε να εμφανιστούν τόσο Γαλλικά όσο και Ιταλικά πλοία βοηθητικά του γεωτρύπανου της κοινοπραξίας. Αν αυτά θα εμφανιστούν συνοδεία πολεμικών πλοίων, θα φανεί το επόμενο διάστημα, πάντως στην περιοχή αυτή την ώρα εκτός από πολεμικά πλοία της Άγκυρας ισχυρή παρουσία έχουν και οι Ρώσοι με καταδρομικά πλοία και το βλέμμα σαφέστατα στην Συρία.
Πηγή: skai tv

SHARE