Ποιος αποφυλάκισε τον Κορκονέα; Ο…Χατζηπετρής! – Το παράδειγμα της Ρουμανίας

Υπάρχουν και δίπλα μας, στα Βαλκάνια, χώρες των οποίων οι Πρόεδροι αναλαμβάνουν ευθύνες και στηλιτεύουν δημόσια τις παραλείψεις ή την ανικανότητα των θεσμών του κράτους…

…Υπάρχουν και δίπλα μας, στα Βαλκάνια, χώρες των οποίων οι υπουργοί αναλαμβάνουν ευθύνες και παραιτούνται όταν συμβεί μια τραγωδία ή ένα θλιβερό περιστατικό που εξοργίζει την κοινή γνώμη …

…Μόνο στο…Ελλάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πρόεδρος “εκφράζει τη βαθιά θλίψη του στις οικογένειες του ή των θυμάτων”, ο πρωθυπουργός είναι (δήθεν) ανενημέρωτος και ο υπουργός ή οι υπουργοί βγαίνουν σαν “γύφτικα σκεπάρνια” στα κανάλια και παινεύει ο ένας τον άλλο για το πόσο καλά ενήργησαν οι υπηρεσίες του επισημαίνοντας στο πόπολο ότι για όλα έφταιξε …η κακιά η ώρα…

…Την περίπτωση με την τραγωδία στο Μάτι, την έχουμε όλοι πρόσφατη. Μόλις ένας χρόνος πέρασε από τους θεατρινισμούς των υπευθύνων…

Δείτε τι έγινε λοιπόν στη Ρουμανία μετά την αποτυχία της αστυνομίας να σώσει μια έφηβη, που είχε απαχθεί την περασμένη εβδομάδα, και ο δολοφόνος που συνελήφθη, ομολόγησε ότι απήγαγε, βίασε και σκότωσε το κορίτσι…(Η Αλεξάντρα, 15 ετών, είχε τηλεφωνήσει τρεις φορές την Πέμπτη στο νούμερο έκτακτης ανάγκης 112 για να καταγγείλει ότι ένας άνδρας την είχε απαγάγει και βιάσει, δίνοντας στοιχεία για το μέρος όπου την είχε οδηγήσει. Η αστυνομία, εντούτοις, χρειάστηκε 12 ώρες για να εντοπίσει το σπίτι, κατόπιν περίμενε έως την αυγή για να κάνει έφοδο, επικαλούμενη νομικά εμπόδια).

1. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κατήγγειλε από τηλεοράσεως  «μια μακρά σειρά σφαλμάτων» των αρχών – θεσμών και ζήτησε τη λήψη εκτάκτων μέτρων προκειμένου «τέτοιες τραγωδίες να μπορούν να αποφευχθούν».

2. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Νικόλαε Μόγκα ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις πριν από μία εβδομάδα, (άρα θα μπορούσε να πει πως δεν έχει ευθύνη) ανακοίνωσε ότι παραιτείται μετά την αποτυχία της αστυνομίας να σώσει την έφηβη. «Αποφάσισα να αποχωρήσω από τη θέση μου, προκειμένου να διασώσω το κύρος του υπουργείου, που έχει σοβαρά πληγεί από την ανεπαρκή δράση πολλών υπαλλήλων του» δήλωσε ο υπουργός.

3. Είχε προηγηθεί παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας Γιόαν Μπούντα και του διευθυντή της ειδικής υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών (STS) Γιόνελ Βασίλκα. Τρεις επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη που συνέβη το περιστατικό  απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ 8 αστυνομικοί βρίσκονται στο στόχαστρο πειθαρχικών διαδικασιών για παραλείψεις στην έρευνα.

Αυτά συμβαίνουν στη Ρουμανία. Στην Ελλάδα, το…λίκνον της Δημοκρατίας, ποτέ και καμία εξουσία δεν αναλαμβάνει, έστω την πολιτική ευθύνη. Τις καρεκλίτσες μας, το κόμμα μας και …Άγιος ο Θεός.

ΥΓ: Διαβάζω τις ανοησίες στο twitter σχετικά με την αποφυλάκιση Κορκονέα που με ποινή 13 ετών “καθάρισε” για την πιστολιά στον 15χρονο μαθητή Γρηγορόπουλο τον Δεκέμβριο του 2008. Κανένας από αυτούς που ΨΗΦΙΣΑΝ τους νόμους, κανένας από αυτούς που συνέταξαν τους νόμους πάνω στους οποίους βασίστηκε το Δικαστήριο και αποφυλάκισε τον …Ράμπο δεν αναλαμβάνει ευθύνες. Ο (άοπλος) Αλέξανδρος στο χώμα, ο …Ράμπο στο σπίτι του, ο νομικός κόσμος στέλνει άρθρα στα site με ένα σωρό παπαριές(συγγνώμη για τη φράση) από τις παραλίες και τα υπεύθυνα (με την ψήφο τους) πολιτικά πρόσωπα “καθοδηγούν” τους τουιτεράδες για να περνάνε στην κοινή γνώμη την άποψη πως δεν έχουν καμία ευθύνη και πως για όλα φταίει ο…Χατζηπετρής.

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

SHARE