Ποιες μετοχές “προτείνει” η Wood – Δύο σενάρια για την μετά κορονοιό εποχή

Παρ’ όλο που βρισκόμαστε ακόμα στη μέση της κρίσης και είναι αδύνατον να γνωρίζουμε το τέλος, η Wood δημοσιεύει  δυο πιθανά σενάρια: 

1) μία παρατεταμένη κρίση με καθυστέρηση στην ομαλότητα και βαθιά ύφεση το 2020 με αργή ανάκαμψη το 2021

2) μια βραχυπρόθεσμη κρίση, με τα lockdowns να χαλαρώνουν σταδιακά τον Μάιο, με την ύφεση να “χτυπά” το 2020, ωστόσο η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ορατή από νωρίς. 

Σε κάθε σενάριο η Wood προτιμά μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς, χαμηλή μόχλευση ή ακόμα και καθαρές ταμειακές θέσεις, δημιουργία υψηλών ελεύθερων ταμειακών ροών, διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα και ισχυρά franchises. 

Σύμφωνα με τη Wood και το σχετικό δημοσίευμα στο Capital:

Σενάριο 1 – Τα ασφαλή trades

Στο αρνητικό σενάριο μιας παρατεταμένης κρίσης, με μια μακρά περίοδο lockdowns και μια απότομη ύφεση το 2020, η Wood θεωρεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε εταιρείες αμυντικών κλάδων (τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, λιανική τροφίμων και χρυσού), με ισχυρούς ισολογισμούς (υψηλή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, χαμηλό καθαρό χρέος προς EBITDA) και ισχυρά franchises.

Από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, οι κορυφαίες επιλογές της είναι ο ΟΤΕ (σύσταση buy με  τιμή-στόχο τα 15,3 ευρώ και περιθώριο ανόδου 37%) καθώς και οι Play Communications, Turk Telekom, Turkcell, Orange Polska και Magyar Telekom. Τα telecoms επισημαίνει ότι είναι από τους λίγους κλάδους που είναι σχετικά ανθεκτικοί σε αυτήν την κρίση και στην επιβράδυνση της οικονομίας. Η “βουτιά” που έχουν σημειώσει οι μετοχές τους δεν δικαιολογείται και δημιουργεί πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, όπως επισημάνει.

Σε ό,τι αφορά άλλους κλάδους, η Wood εντοπίζει ευκαιρίες σε λιανικό εμπόριο τροφίμων, χρυσός, κοινή ωφέλεια και τεχνολογία. Έτσι ξεχωρίζει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Ελλάδα με τιμή-στόχο τα 9,20 ευρώ και σύσταση buy καθώς και τις SOK Marketler Ticaret, Migros, Polyus, Enerjisa, CEZ, CD Project, Yandex και Mail.ru.

Σενάριο 2: Για risk-on επενδυτές

Στο σενάριο μιας βραχυχρόνιας κρίσης (τα lockdowns θα χαλαρώσουν σταδιακά τον Μάιο, ύφεση το 2020 και ορατή ανάκαμψη το 2021), η Wood αναμένει μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη στους κλάδους που έχουν πληγεί το περισσότερο (αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες, λιανικό εμπόριο εκτός των τροφίμων).

Ωστόσο, θα προτιμήσει και πάλι τις μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς, καθώς ακόμη και μια προσωρινή κρίση θα έθετε σε κίνδυνο τις “αδύναμες” εταιρείες.

Τα top picks της Wood σε αυτό το σενάριο είναι οι μετοχές του κλάδου του χάλυβα (MMK, EVRAZ), οι μετοχές εταιρειών από τον καταναλωτικό κλάδο που είδαν τα μαγαζιά τους να κλείνουν προσωρινά όπως η ελληνική Jumbo (τιμή-στόχος τα 21,5 ευρώ καθώς και η LPP.

Επίσης, μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου (PKN Orlen και MOL), αεροπορικές εταιρείες με αποδοτικούς στόλους και ισχυρή ρευστότητα όπως η ελληνική Aegean (τιμή-στόχος τα 10,8 ευρώ και σύσταση buy) καθώς και η Wizz Air, και οι μετοχές του κλάδου των ακινήτων όπως οι LTV και NEPI Rockcastle. Εάν το κραχ στις τιμές του πετρελαίου πάντως αποδειχθεί βραχύβιο, (3-5 μήνες) η Wood βλέπει ευκαιρίες και στις Lukoil και Tatneft. Από τον τραπεζικό κλάδο, η Wood βλέπει καλές ευκαιρίες εισόδου στις πολωνικές τράπεζες.

Ελληνικές τράπεζες – Πιθανά εμπόδια στις τιτλοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Wood τονίζει ότι αποτελούν ένα high beta trade και έτσι οι τιμές τους έχουν χτυπηθεί έντονα, ενώ εκτιμά πως η Eurobank είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει την κρίση.

Εάν τα προ προβλέψεων κέρδη των ελληνικών τραπεζών μειωθούν κατά 10% το 2020, το προ προβλέψεων “μαξιλάρι” για τον κλάδο συνολικά τοποθετείται στις 220 μ.β. Η Wood επισημαίνει πάντως πως καθώς το κόστος κινδύνου αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 0,8% με 1%, όλες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν την ικανότητα να διπλασιάσουν τις προβλέψεις τους χωρίς να οδηγηθούν σε ζημιές.

Με την ορατότητα για το ελληνικό ΑΕΠ να είναι πολύ χαμηλή, είναι πολύ πιθανό ότι όλα τα προ προβλέψεων κέρδη των ελληνικών τραπεζών να μεταφερθούν στις πρόσθετες προβλέψεις, προσθέτει.

Αν οι προβλέψεις είναι υψηλότερες και οι τράπεζες σημειώσουν ζημίες προσωρινά το 2020, η κυβέρνηση ενδέχεται να αναστείλει τον νόμο για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) για το τρέχον έτος. Ωστόσο, αν “χτυπηθεί” το κεφάλαιό τους, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η δυνατότητα να προχωρήσουν στις συναλλαγές τιτλοποιήσεις.

Άλλες ελληνικές ευκαιρίες

Εκτός από τις παραπάνω μετοχές, η Wood θεωρεί πως μετά το πρόσφατο sell-off και η μετοχή της ΔΕΗ μοιάζει ελκυστική μετά και τη “βουτιά” των τιμών φυσικού αερίου και τα χαμηλότερα κόστη CO2.

Εταιρείς του καταναλωτικού κλάδου όπως η Sarantis αναμένεται να επωφεληθούν από το panic buying των καταναλωτών, ενώ σε περίπτωση κρίσης ρευστότητας η Jumbo είναι η πιο συνετή εταιρεία όσον αφορά τον ισολογισμό της, διατηρώντας σταθερά μια καθαρή ταμειακή θέση. Επίσης, ο ΟΠΑΠ, αν και έχει “χτυπηθεί” έντονα, έχει αρκετό χώρο στον ισολογισμό του για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις, ενώ κάποιες εταιρείες όπως η Fourlis προετοιμάζονται ήδη για τις περιπτώσεις της κρίσης.

Η Mytilineos (σύσταση buy, τιμή-στόχος τα 12 ευρώ) αποτελεί επίσης, σύμφωνα με την Wood, ένα αμυντικό play στο τρέχον περιβάλλον και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ θα αποτελέσει έναν από τους “μεγάλους νικητές” όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί.