Πετρέλαιο: Συμφωνία για μείωση παραγωγής μέχρι τέλους Ιουλίου

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του συμφώνησαν το Σάββατο να παρατείνουν τις περικοπές των σχεδόν 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα στην παραγωγή τους μέχρι το τέλος του Ιουλίου, με την ελπίδα να ενισχύσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Η συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail al-Mazrouei στο Twitter. Ο ίδιος έκανε λόγο για “μια γενναία απόφαση” σε μια “συλλογική προσπάθεια που αξίζει τον έπαινο από όλες τις χώρες που συμμετέχουν”.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι στην αγορά. Ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Mohamed Arkab, ο νυν πρόεδρος του ΟΠΕΚ, προειδοποίησε τους συμμετέχοντες ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα εκτιναχθούν στα 1,5 δισ. βαρέλια στα μέσα του τρέχοντος έτους.

“Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας”, δήλωσε ο Arkab. “Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε παραμένουν τρομακτικές”.

Από την πλευρά του ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman, αναγνώρισε ότι “όλοι έχουμε κάνει θυσίες για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα”.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak χαρακτήρισε επίσης τον Απρίλιο “τον χειρότερο μήνα στην ιστορία” για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Μεγάλη άνοδος πετρελαίου: 39,17 δολ το αμερικάνικο, 42,15 δολ το brent

SHARE