Πετρέλαιο: Νέα βουτιά σε Brent και αμερικάνικο αργό

Η κατάρρευση της ζήτησης λόγω πανδημίας παγκοσμίως και η εμφανής πια έλλειψη χώρων αποθήκευσης της παραγωγής οδήγησαν, μετά τις “τρομακτικές” εξελίξεις της Δευτέρας (ιστορική πτώση της τιμής στα -37,63 δολάρια το βαρέλι), στα 10,01 δολ. το βαρέλι, με κέρδη 126,6% την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του συμβολαίου.

Όμως, η κατάσταση κάθε άλλο παρά δείχνει να ομαλοποιείται, καθώς χθες Τρίτη, το συμβόλαιο Ιουνίου για το αμερικανικό αργό έκλεισε με “βουτιά” 43%, ενώ στο Brent σημείωσε πτώση 24,4%, κλείνοντας  στα 19,33 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα Τετάρτη, ο “πανικός” συνεχίζεται.

Το συμβόλαιοBrent παράδοσης Ιουνίου υποχωρoύσε κατά 15% , στα 16,35 δολάρια το βαρέλι, στις 8.30 π.μ. ώρα Ελλάδος.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουνίου χάνει 5,2%, στα 10,97 δολ. το βαρέλι,

ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

 

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) μηνιαίας βάσης και δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχό τους να παραλάβει μια ποσότητα πετρελαίου στο μέλλον σε προσυμφωνημένη τιμή. Στο μεταξύ, το ίδιο το συμβόλαιο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ως χρηματιστηριακό προϊόν.

Οι επενδυτές που έπαιξαν με τα συμβόλαια Μαΐου, έπρεπε να τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή μέχρι σήμερα, διαφορετικά θα έπρεπε να παραλάβουν τις ποσότητες πετρελαίου που αντιστοιχούν στο συμβόλαιο, καθώς η εκκαθάριση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης γίνεται με φυσικό τρόπο (ο κάτοχος παραλαμβάνει πετρέλαιο και όχι το αντίστοιχο ποσό σε χρήματα).

Επειδή οι επενδυτές που έπαιξαν με τα συμβόλαια αυτά είναι χρηματιστές και, ασφαλώς, δεν είχαν κανένα λόγο να παραλάβουν πετρέλαιο, έσπευσαν να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια όπως-όπως με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η τιμή τους
Η τιμή του πετρελαίου, ασφαλώς, δεν έχει καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα (δεν πληρώνει κανείς τον αγοραστή πετρελαίου), αυτό αφορά μόνο τα futures του Μαΐου.
ΑΚΑΡΠΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Υπουργοί πετρελαίου των χωρών του OPEC+ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη για να συζητήσουν την κατάρρευση των τιμών του αργού, αν και η κοινή τους δήλωση στο τέλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν συμφώνησαν σε νέα μέτρα πολιτικής. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περικοπές και συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικές τηλεδιασκέψεις.

Η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο κράτος μέλος του OPEC, επανέλαβε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι είναι έτοιμη για περαιτέρω μέτρα με την υπόλοιπη ομάδα και τους συμμάχους της για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην αγορά.

SHARE