Πετρέλαιο: Κορονοιός και στα συμβόλαιο Ιουνίου – Στα 11,57 δολ. το αμερικάνικο, στα 19,33 το Brent – Ο Νοέμβριος στα 31,66 δολ, ελπίδα ανάκαμψης

Η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να ζει τον πανικό της. Το συμβόλαιο του αμερικάνικου αργού παραδόσεως Ιουνίου, έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών. Η κατάρρευση της ζήτησης λόγω πανδημίας παγκοσμίως και η εμφανής πια έλλειψη χώρων αποθήκευσης της παραγωγής οδήγησαν το συμβόλαιο σε πτώση 43,6% στα 11,57 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το συμβόλαιο του Μαΐου που έληξε σήμερα έκλεισε στα 10,01 δολ. το βαρέλι, με κέρδη 126,6% μετά τη χθεσινή ιστορική πτώση της τιμής στα -37,63 δολάρια το βαρέλι.

Στο Λονδίνο,  το brent παραδόσεως Ιουνίου έχασε 24,4% κλείνοντας  στα 19,33 δολάρια το βαρέλι.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) μηνιαίας βάσης και δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχό τους να παραλάβει μια ποσότητα πετρελαίου στο μέλλον σε προσυμφωνημένη τιμή. Στο μεταξύ, το ίδιο το συμβόλαιο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ως χρηματιστηριακό προϊόν.

Οι επενδυτές που έπαιξαν με τα συμβόλαια Μαΐου, έπρεπε να τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή μέχρι σήμερα, διαφορετικά θα έπρεπε να παραλάβουν τις ποσότητες πετρελαίου που αντιστοιχούν στο συμβόλαιο, καθώς η εκκαθάριση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης γίνεται με φυσικό τρόπο (ο κάτοχος παραλαμβάνει πετρέλαιο και όχι το αντίστοιχο ποσό σε χρήματα).

Επειδή οι επενδυτές που έπαιξαν με τα συμβόλαια αυτά είναι χρηματιστές και, ασφαλώς, δεν είχαν κανένα λόγο να παραλάβουν πετρέλαιο, έσπευσαν να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια όπως-όπως με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η τιμή τους
Η τιμή του πετρελαίου, ασφαλώς, δεν έχει καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα (δεν πληρώνει κανείς τον αγοραστή πετρελαίου), αυτό αφορά μόνο τα futures του Μαΐου.

 

ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

ΑΚΑΡΠΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Υπουργοί πετρελαίου των χωρών του OPEC+ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη για να συζητήσουν την κατάρρευση των τιμών του αργού, αν και η κοινή τους δήλωση στο τέλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν συμφώνησαν σε νέα μέτρα πολιτικής. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περικοπές και συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικές τηλεδιασκέψεις.

Η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο κράτος μέλος του OPEC, επανέλαβε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι είναι έτοιμη για περαιτέρω μέτρα με την υπόλοιπη ομάδα και τους συμμάχους της για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην αγορά.

 

 

SHARE