Πετρέλαιο: Η Hin Leong Trading της Σιγκαπούρης κατέθεσε αίτηση πτώχευσης

Η Hin Leong Trading, μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου της Σιγκαπούρης, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης για προστασία από τους πιστωτές της, στην οποία αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε αποκρύψει “ζημίες αρκετών ετών, ύψους περίπου 800 εκατ. δολαρίων”, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δικαστικό έγγραφο με ημερομηνία 17 Απριλίου. Η εταιρεία επιδιώκει τώρα να εξασφαλίσει εξάμηνη αναστολή πληρωμής για το ύψους περίπου 3,85 δισ. δολαρίων χρέος της προς συνολικά 23 τράπεζες.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Lim Oon Kuim, 77 ετών, φέρεται σύμφωνα με το έγγραφο ότι ήταν αυτός που έδωσε εντολή στο χρηματοοικονομικό τμήμα της πετρελαϊκής να αποκρύψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ζημιών από τις οικονομικές καταστάσεις της Hin Leong.

Ο μοναχογιός του Lim, Evan Lim Chee Meng, αναφέρει επίσης σε ξεχωριστό δικαστικό έγγραφο ότι ο πατέρας του πώλησε μέρος των αποθεμάτων πετρελαίου της εταιρείας και χρησιμοποίησε τα έσοδα ως κεφάλαιο κίνησης, παρότι τα εν λόγω αποθέματα ήταν δεσμευμένα ως εγγύηση για τα τραπεζικά δάνεια της Hin Leong.

“Ως εκ τούτου, υφίσταται μεγάλο έλλειμμα ως προς τον όγκο των αποθεμάτων που είχαν δεσμευτεί υπέρ των πιστωτριών τραπεζών που είχαν παράσχει χρηματοδότηση στην εταιρεία για κεφάλαιο κίνησης”, αναφέρει στο έγγραφο ο Evan.

Ο Evan είναι επίσης διευθυντικό στέλεχος της Hin Leong, καθώς και της θυγατρικής της Ocean Tankers -του ναυτιλιακού βραχίονα του ομίλου που φέρεται να διαθέτει στόλο άνω των εκατό πετρελαιοφόρων- η οποία και αυτή υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για προστασία από τους πιστωτές της βάσει του άρθρου 211B του νόμου περί εταιρειών της Σιγκαπούρης. Σημειώνεται ότι και οι δύο εταιρείες ανήκουν αποκλειστικά στην οικογένεια Lim, σύμφωνα τις καταστάσεις του ομίλου.

Η κίνηση της Hin Leong να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της έρχεται σε μια εποχή που οι τιμές του πετρελαίου έχουν “χτυπήσει” χαμηλό 20 ετών εξαιτίας του πολέμου τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας αλλά και της μηδαμινής παγκόσμιας ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Βέβαια, τα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε η εταιρεία καταδεικνύουν ότι τα προβλήματά της είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, καθώς εμφανίζει ζημιές εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε πρόσφατη παρουσίασή της προς τους πιστωτές της, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Hin Leon αποκάλυψε επίσης ότι είχε συνολικές υποχρεώσεις ύψους 4,05 δισ. δολαρίων, έναντι περιουσιακών στοιχείων μόλις 714 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters. Η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του πρακτορείου να σχολιάσει το θέμα.

Για την ιστορία αναφέρεται ότι η Hin Leong ιδρύθηκε το 1963 από τον Κινέζο μετανάστη Lim, 20 ετών τότε, και ξεκίνησε τη δραστηριότητά της διαθέτοντας μόνο ένα βυτιοφόρο που προμήθευε με ντίζελ ψαράδες και μικρούς παραγωγούς ενέργειας εκτός του αστικού κέντρου της Σιγκαπούρης. Ωστόσο, η εταιρεία εμπορίας πετρελαίου εξελίχθηκε στη συνέχεια σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές καυσίμων πλοίων στην Ασία.

Ο Lim μάλιστα βρισκόταν στην 18η θέση στην τελευταία λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Σιγκαπούρης. Ο ιδρυτής της Hin Leong είναι επίσης συνιδιοκτήτης της μονάδας αποθήκευσης πετρελαίου Universal Terminal, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο κινεζικός πετρελαϊκός κολοσσός PetroChina και το Macquarie Asia Infrastructure Fund.

ΠΗΓΗ: Capital

SHARE