ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Απόφαση για μείωση παραγωγής 9,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα έως 30/6

Οι μεγάλοι πετρελαϊκοί παραγωγοί συμφώνησαν τελικά να μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την αγορά ενέργειας εν μέσω της πανδημίας.

Όπως αναφέρει το CNBC, O ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί οριστικοποίησαν την ιστορική συμφωνία για περικοπή της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά από πολλές ημέρες συζητήσεων. Η σημερινή έκτακτη συνάντηση, η δεύτερη μέσα σε τέσσερις μέρες, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να χτυπά τη ζήτηση.

Ο OPEC +, πρότεινε αρχικά την περικοπή της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – που αντιστοιχεί στο 10% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου – την Πέμπτη, αλλά το Μεξικό δεν συμφώνησε.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν την Παρασκευή, όταν οι υπουργοί ενέργειας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συναντήθηκαν και συμφώνησαν ότι απαιτείται σταθεροποίηση στην αγορά.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία το Μεξικό θα περικόψει από την παραγωγή του 100.000 βαρέλια ημερησίως αντί των 400.000 βαρελιών που αρχικά είχε ζητηθεί να κόψει.

Η περικοπή των 9,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τα τέλη Ιουνίου.

SHARE