Πέθανε ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος

Σε ηλικία 70 ετών πέθανε ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Η υγεία του ήταν επιβαρυμένη και τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν στο «Υγεία».

Δικηγόρος και πολιτικός ο κ.Πετσάλνικος γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1950 στο Μαυροχώρι Καστοριάς. Σπούδασε νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακές σπουδές στα νομικά και στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία.

Ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από τη ίδρυση του κινήματος, το 1974.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης στο υπουργείο Παιδείας από το 1984 ως το 1985 και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 1994 εξελέγη μέλος της κεντρικής επιτροπής, θέση στην οποία επανεξελέγη και στα συνέδρια των ετών 1996, 1999 και 2001 .Εξελέγη βουλευτής στον νομό Καστοριάς στις εκλογές του 1985, Ιουνίου και Νοεμβρίου 1989, 1990, 1993, 1996 και του 2000.

Διετέλεσε υπουργός και υφυπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο 1986 – 1987 ήταν υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επόμενη χρονιά ορκίστηκε υφυπουργός Πολιτισμού. Το διάστημα 1988 – 1989 διετέλεσε και πάλι υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Την τριετία 1990 – 1993 ήταν Γραμματέας του Κοινοβουλευτικού του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Το 1994 – 1996 ορκίστηκε αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ το 1996 – 1998 τοποθετήθηκε Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης. Από το 1998 έως το 1999 διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης, ενώ το διάστημα 2000 – 2001 επέστρεψε για τρίτη στο υπουργείο Παιδείας ως υφυπουργός. Το 2001 – 2004 ήταν υπουργός Δικαιοσύνης. Από το 2004 πήρε τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 που εξελέγη με 168 ψήφους Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Έχει τιμηθεί με τον Μεγάλο Σταυρό της Αξίας με Αστέρα του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ήταν παντρεμένος με τη Μαριέλε Μπίντεχντικ και είχε αποκτήσει τρία παιδιά.

Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Τη μεγάλη θλίψη της για τον θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου εκφράζει η Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της στην οποία κάνει λόγο για “έναν δικό μας άνθρωπο, από τα σπλάχνα της παράταξης, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή” και υπογραμμίζει τον “ακέραιο χαρακτήρα του και το δημοκρατικό του φρόνημα”.

Αναλυτικά η δήλωση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής:

“Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Φίλιππο Πετσάλνικο, έναν δικό μας άνθρωπο, από τα σπλάχνα της παράταξης, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Ήταν μπροστά σε όλους τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ, υπηρέτησε τον τόπο ως βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής. Η προσφορά του υπήρξε διαρκής στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καστοριά που τον τίμησε με τόση εμπιστοσύνη. Στην παιδεία και τον πολιτισμό που υπηρέτησε με αφοσίωση. Στη Δικαιοσύνη και στη Δημόσια τάξη που υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και την ασφάλεια των πολιτών. Στον Απόδημο Ελληνισμό. Στο κορυφαίο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Θα το θυμόμαστε με σεβασμό για τον ακέραιο χαρακτήρα του και το δημοκρατικό του φρόνημα.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Καλό ταξίδι, Φίλιππε”.

Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Η πολιτική μας ζωή στερείται μία συνετή φωνή. Τέτοιες στιγμές καταργούν τις διαφορές» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Φίλιππου Πετσάλνικου. «Υπηρέτησε με υπευθυνότητα τους θεσμούς ως πρόεδρος της Βουλής σε κρίσιμες στιγμές, και τις ιδέες του σε όλη τη διαδρομή του» προσθέτει ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Φίλιππου Πετσάλνικου και στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική πορεία του Φίλιππου Πετσάλνικου χαρακτηρίστηκε από εντιμότητα, ευθιξία και σεβασμό στα καθήκοντα που κλήθηκε να εκτελέσει, αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του πρώην προέδρου της Βουλής.
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου.

Ιδρυτικό μέλος και κατόπιν στέλεχος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Φ. Πετσάλνικος διένυσε μια μεγάλη διαδρομή στον πολιτικό βίο της χώρας. Διετέλεσε υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις του κόμματος του από το 1985 και μετά. Επίσης, το 2009 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Βουλής ενώ, από το 2004 μέχρι και την εκλογή του στην προεδρία, είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος. Η πολιτική του πορεία χαρακτηρίστηκε από εντιμότητα, ευθιξία και σεβασμό στα καθήκοντα που κλήθηκε να εκτελέσει.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του» αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.
Στην δήλωσή του αναφέρει: «Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Φ. Πετσάλνικου καθώς και στην πολιτική του παράταξη, την οποία με συνέπεια υπηρέτησε επί χρόνια και ως βουλευτής αλλά και ως Πρόεδρος της Βουλής».

SHARE