Περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά ομολόγων

Περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά ομολόγων σήμερα τόσο στην Αθήνα όσο και στις περισσότερες ευρωπαικές αγορές.

Οι αποδοσεις στις περιφρερειακές αγορές στην ευρωζώνη κινήθηκαν σταθεροποιητικά με μοναδική εξαίρεση στην Ιταλία όπου η παραίτηση του υπουργού Παιδείας Lorenzo Fioramonti οδήγησε την αποδοση του 10ετούς Ιταλικού ομολόγου στο 1,37%.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρήσε οριακά έως το 1,41% απο το 1,44% που κυμαίνονταν την Τρίτη .

Υποχώρηση στο 0,52% απο 0,55% κατέγραψε και η η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 3 εκατ.ευρω εκ των οποίων μόνον το 1 εκατ.ευρω αφορούσε σε εντολή αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,43% έναντι -0,24% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,67% .

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύται νωρίς το απόγευμα στα 1,1178 δολ απο 1,1077 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η αισιοδοξία που επικρατεί για την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας ευνοεί το ευρώ καθώς ενθαρρρύνει τις τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου.

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο που δημοσιεύτηκε σήμερα, εκτιμά ότι πιο πρόσφατες πληροφορίες “δείχνουν σταθεροποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης”. Ειδικότερα, τα στοιχεία που βασίζονται σε στοιχεία έρευνας, όπως η PMI, δείχνουν μια «μέτρια ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής στον τομέα της μεταποίησης και κάποια συγκράτηση στην αύξηση της παραγωγής υπηρεσιών». Παρόλα αυτά, η παγκόσμια ανάκαμψη προβλέπεται να είναι «ρηχή», αντανακλώντας τη συγκράτηση της ανάπτυξης στις προηγμένες οικονομίες και την υποτονικότητα σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές.

Ωστόσο, για την ευρωζώνη, εκτιμά ότι η η συνεχιζόμενη αδυναμία του διεθνούς εμπορίου εξακολουθεί να επιβαρύνει τον μεταποιητικό τομέα και επιβραδύνει την αύξηση των επενδύσεων. Τα δεδομένα που βασίζονται στην έρευνα, ενώ παραμένουν αδύναμα συνολικά, δείχνουν επίσης κάποια σταθεροποίηση της επιβράδυνσης.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ετσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνοταν στο -0,265%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,343%, στο 3μηνο στο -0,401% και στο μήνα στο -0,464%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1153δολ.

SHARE