Παυλόπουλος σε Μέρκελ: Πάγια θέση της Ελλάδας το κατοχικό δάνειο και οι αποζημιώσεις

«Η θέση της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι πάγια» διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος την Άνγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τον χαιρετισμό του προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:

«Σας καλωσορίζω στην προεδρία της Δημοκρατίας και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για αυτή την επίσκεψη γιατί μου δίνετε η ευκαιρία να ανταποδώσω την θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε στην Καγκελαρία. Τότε λύθηκαν όλες οι παρανοήσεις για την απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτοτε η Γερμανία στήριξε την προσπάθεια της Ελλάδας και αυτό ωφέλησε και την Γερμανία γιατί στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίξατε και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Είναι πάγια θέση της Ελλάδας και το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις και οι αξιώσεις μας είναι επιδιώξιμες και νομικά ενεργές», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια, προσθέτοντας πως «πρέπει να βρεθεί λύση σε αυτό το θέμα μέσω της νομικής οδού».

Αναφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων λέγοντας ότι οι ελληνικές απαιτήσεις είναι νομικώς ενεργές και θα διευθετηθούν στα διεθνή δικαστήρια.

Μίλησε ακόμη για την κρίσιμη συγκυρία των ευρωεκλογών καθώς κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από φαινόμενα λαϊκισμού. Επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε τρεις πυλώνες:

-Τόνωση του πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ειδική αναφορά έκανε στην αρχή της αλληλεγγύης

-Η στήριξη της Ευρωζώνης

-Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Μέρκελ:  Είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε πως «αναλαμβάνουμε την απόλυτη ευθύνη, ξέρουμε για τα εγκλήματα. Είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δύο πλευρών».

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στο προσφυγικό, ενώ αναφερόμενη στο Μακεδονικό σημείωσε πως «Είναι θαρραλέες οι προσπάθειες στα Βαλκάνια και η συμβολή της Ελλάδας να υπάρχει μια συνοχή κι έχει να κάνει με τη Β. Μακεδονία. Είναι καλό και για την Ελλάδα και για όλους στην Ευρώπη, η θαρραλέα αυτή προσέγγιση».

Αρχικά η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως: «Οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον η Ελλάδα όχι μόνο να παραμείνει, αλλά να είναι και ισχυρό μέλος της ΕΕ. Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα και ξεκινά μία νέα φάση που θα στηρίξουμε, σε οικονομικό επίπεδο. Ελπίζουμε η οικονομική ανάπτυξη να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες. Θα αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις της Ευρώπης».

Αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση σημείωσε πως: «συμμερίζομαι την ελληνική θέση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα που λόγω της γεωγραφική της θέσης δέχεται τόσους πρόσφυγες. Από γερμανικής πλευράς θα στηρίξουμε κοινή προσφυγική πολιτική και πιστεύουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να συμβάλλει».

 

SHARE