Πατέλης -Bloomberg: Δεν εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τον τουρισμό – Εφέτος +130% από το 2020

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως στις αφίξεις τουριστών ήδη είμαστε 130% πάνω από το 2020 και η υστέρηση σε σχέση με το 2019 είναι στο 42%», τόνισε μιλώντας στο Bloomberg ο Αλέξης Πατέλης, προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

Μιλώντας για την γενικότερη πορεία της οικονομίας:

“Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό όσο πολλοί τείνουν να πιστεύουν. Για παράδειγμα, το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν μόλις 2,7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Κι αυτό συμβαίνει διότι έχουμε πολύ ισχυρό μεταποιητικό τομέα, πολύ καλές εξαγωγές προϊόντων, γίνονται μεγάλες επενδύσεις σε κατασκευές κ.λπ. Η εικόνα αυτή αφορά σε μια περίοδο με lockdown, χωρίς αφίξεις από το εξωτερικό”.

Ο κ. Πατέλης, μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη αναμόρφωση του εργασιακού τοπίου, καθώς και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που γίνεται στην Παιδεία, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά τις τράπεζες, στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση του δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), τονίζοντας τον ρόλο τον οποίο πρέπει και μπορούν να παίξουν για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και γενικότερη για την εκτίναξη της ανάπτυξης.

SHARE