ΠΑΣΟΚ: Στις 15 Μαϊου το συνέδριο – Ρήξη Βενιζέλου – Γεννηματά

BENI FWFHΣτις 15 Μαϊου θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του Κόμματος. 

Η απόφαση σημαδεύτηκε από τη σφοδρή αντιπαράθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία διαφώνησε με το χρονοδιάγραμμα, ζητώντας αλλαγή ηγεσίας άμεσα και πριν το συνέδριο.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στο συνέδριο θα λήξει η θητεία του και ότι ο νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί από τη βάση με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα μεγάλα εκκρεμή θέματα της χώρας και πρωτίστως οι εξελίξεις στις σχέσεις με την ευρωζώνη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το Πολιτικό Συμβούλιο συντάχθηκε ομόφωνα με τη σχετική εισήγηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου

Η ΚΟ θα διατυπώσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με βάση τα κριτήρια που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 29.1.2015.

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε και επίσημα το ΠΣ για την απόφαση του να συγκληθεί, σύμφωνα με το καταστατικό, έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 15 Μαΐου.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε, κατόπιν αυτού, να συγκληθεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στις 27 Φεβρουαρίου και στα μέσα Μαρτίου η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου με τη συμμετοχή επιπλέον των γραμματέων των νομαρχιακών επιτροπών, της γραμματείας της δημοκρατικής παράταξης και των στελεχών που έδωσαν από την πρώτη γραμμή τη μάχη των εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στο συνέδριο θα λήξει η θητεία του και ότι ο νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί από τη βάση με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

Προς το σκοπό αυτό ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να συγκροτηθεί εκ νέου το μητρώο των μελών του ΠΑΣΟΚ, σε πρώτη φάση – ενόψει της εκλογής των συνέδρων – μέχρι 30.4.2015. Στη συνέχεια να διασφαλισθεί και πάλι η δυνατότητα εγγραφής μελών ενόψει της ανάδειξης του νέου προέδρου με το μητρώο να οριστικοποιείται δυο ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε το συνέδριο να είναι ιδεολογικού, αξιακού και προγραμματικού χαρακτήρα, ώστε να δοθεί μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο και τη συνεδριακή διαδικασία το στίγμα της μελλοντικής πορείας του χώρου σε αναφορά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης.

Όπως επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο τοποθετήθηκε στις 15 Μαΐου, ώστε στο μεταξύ να έχει αποσαφηνισθεί το τοπίο σε σχέση με την πορεία της χώρας, αλλά και για να διαμορφωθούν συνθήκες που θα καθιστούν ευκολότερη την επαφή του ΠΑΣΟΚ με την ευρύτερη κοινή γνώμη και ειδικότερα με τους πολίτες που τοποθετούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

Με την εισήγηση του κ. Βενιζέλου συμφώνησαν όλα τα μέλη του ΠΣ με εξαίρεση την κα Φώφη Γεννηματά που πρότεινε να μη διεξαχθεί συνέδριο, αλλά συνδιάσκεψη, μετά την οποία να διεξαχθεί η διαδικασία εκλογής από τη βάση του νέου προέδρου και αυτός να προσδιορίσει μετά το χρόνο και το πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η διαφωνία της κας Γεννηματά ως προς τη σειρά των διαδικασιών είναι απολύτως θεμιτή, χαρακτήρισε όμως απολύτως απαράδεκτη την αναφορά της κας Γεννηματά, σύμφωνα με την οποία η απόφαση για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος μετέβαλε άποψη ως προς την αποχώρησή του.

Αναφορά απολύτως ασύμβατη με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι εξελίξεις σε σχέση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και την κατ´ επανάληψη τονισθείσα επιθυμία του κ. Βενιζέλου να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ .

Στο τέλος της συνεδρίασης η κα Γεννηματά διευκρίνισε ότι δεν ήθελε να θέσει παρόμοιο ζήτημα.

Η απόφαση του ΠΣ θα παρουσιασθεί ως εισήγησή του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, αναφέρει η ανακοίνωση.

SHARE