Πάσχα σε νησί; Τιμές…Καραιβικής! Πανάκριβα τα μεταφορικά για μια οικογένεια

 

ΧΙΟΣ: Μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα, οι διαφημιστικές καμπάνιες έχουν ξεκινήσει για το νησί μας, προβάλλοντας εντύπως και ηλεκτρονικά το μοναδικό μας έθιμο, τον ρουκετοπόλεμο, τις ανοιξιάτικες ομορφιές του νησιού και τόσα άλλα θέλγητρα για τους τυχερούς Έλληνες που θα μπορούν με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες να απολαύσουν πασχαλινές διακοπές.

Τους τυχερούς είπαμε, κακώς βέβαια, γιατί με μια προσεκτική ματιά στις τιμές των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τις μέρες του Πάσχα, το μόνο προφίλ οικογενειάρχη που θα μπορούσε να έρθει στη Χίο διακοπές με τέτοιες τιμές, είναι αυτό του πολύ εύπορου.

Κι επειδή τέτοια προφίλ πλέον σπανίζουν κι επειδή ακόμη, αυτοί που είναι εύποροι σιγά μην αποφασίσουν να έρθουν στη Χίο, μπορούμε να αποχαιρετήσουμε σιγά-σιγά τον εσωτερικό τουρισμό της πασχαλιάς και να ευχηθούμε η ανάσταση να έρθει κάποτε με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.


Με αεροπλάνα…

Ας υποθέσουμε ότι μια τετραμελής οικογένεια ενδιαφέρεται να έρθει στη Χίο αεροπορικώς. Με μια αναζήτηση γρήγορη στο λεπτό, το σενάριο αυτό μάλλον θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων γιατί τα εισιτήρια σε ώρες κατά τις οποίες κυκλοφορούν μόνο οι νυχτοφύλακες, 5 τα ξημερώματα κ.λπ., ώρα αποτρεπτική για μια οικογένεια, ξεκινούν από 800 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 1000 ευρώ.

Η αμέσως επόμενη κίνηση για την οικογένεια είναι να αναζητήσει άλλο προορισμό στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου θα μπορεί να μεταβεί άνετα με το αυτοκινητάκι της χωρίς πολλά-πολλά έξοδα.

…και βαπόρια

Άλλο ένα ψέμα που επικρατεί είναι ότι τα πλοία είναι οικονομική λύση. Σε κατάστρωμα με αριθμημένη θέση επί 8 ώρες με ένα μικρό αυτοκίνητο μια τετραμελής οικογένεια για να φτάσει από τον Πειραιά στο νησί μας χρειάζεται 487 ευρώ!

 

Δεν είναι μόνο η Χίος ακριβός προορισμός

Οι ίδιες τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια από την Αθήνα, δίνονται και για προορισμούς όπως η Κέρκυρα, το Ηράκλειο και η Μυτιλήνη. Είναι η απομόνωση που βιώνουν τα νησιά, είναι η θάλασσα και είναι η απουσία του μεταφορικού ισοδύναμου και η αναγκαιότητα εφαρμογής του, επιτέλους, μήπως και ανακάμψουν, μήπως και μπορέσουν όχι να συγκριθούν απλά αλλά να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Όπως η… Καραϊβική

Με τέτοιο κόστος ακόμη και οι Χιώτες των Αθηνών θα προσπεράσουν, όχι οι απλοί επισκέπτες και με τέτοιες πολιτικές είναι βέβαιο ότι τα νησιά μας θα παραμείνουν καταδικασμένα στον οικονομικό μαρασμό γιατί πολύ απλά θεωρούνται για την πλειονότητα των Ελλήνων, προορισμός άπιαστος λόγω κόστους, όπως η… Καραϊβική!

 

ΠΗΓΗ: Astraparis

SHARE