Parking Defenders: Βρες πάρκινγκ…ψηφιακά!

«Όλοι για μια θέση πάρκινγκ και μία θέση πάρκινγκ για όλους»: Με αυτό το «σύνθημα» μια ομάδα συνολικά τεσσάρων νέων παιδιών ξεκίνησε να σχεδιάζει μια online υπηρεσία- εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που φιλοδοξούσε να  προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα του παρκαρίσματος στην Αθήνα: μέσα από μια δημιουργηθείσα online κοινότητα, οι χρήστες θα είχαν την δυνατότητα να ανταλλάσσουν θέσεις πάρκινγκ μεταξύ τους.

Στην πράξη η ιδέα ήταν καλή, απλή και έδινε λύση σε μια πραγματική ανάγκη του σύγχρονου κατοίκου της Αθήνας. Το επιχειρηματικό της πλάνο όμως είχε κενά.

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κατσιώτης ο εμπνευστής  της όλης ιδέας, που ακούει στο όνομα Parking Defenders, «Όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε την εφαρμογή,τον Ιούλιο του 2011 η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε μια online κοινότητα ανθρώπων που θα αντάλλασσαν θέσεις πάρκινγκ μεταξύ τους στον δρόμο. Μέσα όμως από προσωπική έρευνα και την συμμετοχή μας σε διαγωνισμούς, όπου πήραμε πολύτιμο feedback για το project, η ιδέα άλλαξε και πλέον αφορά στην εύρεση θέσης σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.»

Στην σημερινή της μορφή λοιπόν, η Parking Defenders αποτελεί μια υπηρεσία διαθέσιμη online και σε smartphone, που βοηθά τον χρήστη να εντοπίσει τον φθηνότερο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης ανάλογα με το σημείο όπου βρίσκεται και τον επιθυμητό χρόνο παρκαρίσματος.

Σημειώνεται, ότι η χρήση της υπηρεσίας είναι δωρεάν για τον χρήστη.

Η ομάδα της φρέσκιας αυτής startup αποτελείται από τέσσερις προγραμματιστές (Γιάννης Κατσιώτης, Κώστας Αρκάδας, Νίκος Αντωνίου και Όθωνας Αντωνίου) και μια υπεύθυνη για το Μάρκετινγκ, την Κατερίνα Δεμερτζή.

«Στην πορεία χτισίματος της υπηρεσίας-εφαρμογής, διαπιστώσαμε μια σειρά από δεδομένα: σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπου επιθυμούμε επίσης να λανσάρουμε την υπηρεσία μας, δεν επιτρέπεται το πάρκινγκ στο δρόμο σε ορισμένες ζώνες της πόλης (για παράδειγμα στο Βερολίνο). Κάνοντας αυτή την παρατήρηση, η προσοχή μας εστιάστηκε στα ιδιωτικά πάρκινγκ, τα οποία αποκλειστικά και μόνο στην Δυτική Ευρώπη αποτελούν μια αγορά συνολικά 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το «κενό» που παρατηρήσαμε είναι ότι τα ιδιωτικά πάρκινγκ λόγω του ότι έχουν σταθερό κόστος λειτουργίας είτε γεμίσουν τις θέσεις τους είτε όχι, θα τα συνέφερε μέσω κάποιας υπηρεσίας να διαθέσουν τις θέσεις τους σε διαφορετικές τιμές. Εδώ έρχεται ακριβώς και το Parking Defenders: ο χρήστης κλείνει θέση στο πάρκινγκ online ή μέσα από το κινητό του τηλέφωνο και μάλιστα σε χαμηλότερη τιμή απ΄ ότι αν το έπραττε μόνος του» λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κατσιώτης.

Στην παρούσα φάση, η ομάδα της Parking Defenders έχει κλείσει συμφωνία με δύο ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας,δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη της υπηρεσίας να παρκάρει για 3 ώρες μόνο με κόστος 2,90 ευρώ. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα γίνει το ολοκληρωμένο λανσάρισμα της υπηρεσίας, με τον χρήστη να μπορεί να εντοπίζει και να κλείνει θέση στο φθηνότερο πάρκινγκ κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται.

Μελλοντικός στόχος της ομάδας αποτελεί το λανσάρισμα της υπηρεσίας και σε κάποια άλλη πόλη με προβλήματα  στάθμευσης όπως το  Μιλάνο, η Στοκχόλμη ή  κάποια επιλεγμένη πόλη της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κατσιώτη, αντίστοιχη εφαρμογή/υπηρεσία στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη δεν υπάρχει παρά μόνο σε ορισμένες πόλεις της Αμερικής.

Δικτύωση και…διακρίσεις 

Μια startup, εν τη γεννέσει της, κινείται σχεδόν στα τυφλά.  Διψά για αποτελεσματική δικτύωση με ανθρώπους και πόρους που θα της δώσουν την αναγκαία ώθηση προς τα εμπρός.

Μια καλή αρχή για να το επιτύχει αυτό μια startup ομάδα, είναι να βγει από το καβούκι της και να κοιτάξει “μέσα από τα μάτια των άλλων”: ρωτώντας δηλαδή τους εν δυνάμει πελάτες της και συμμετέχοντας σε επιλεγμένα συνέδρια και διαγωνισμούς, για να δοκιμάσει τις δυνάμεις μα πάνω απ’ όλα τις αδυναμίες της.

Μ΄ αυτό το σκεπτικό, η ομάδα της Parking Defenders έχει ήδη συμμετάσχει σε μια σειρά διαγωνισμών με νικητήριο αποτέλεσμα σε ορισμένους από αυτούς, συγκεντρώνοντας εκτός από γνωριμίες και ένα μη ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό από τα αντίστοιχα χρηματικά έπαθλα.

Οι “υπερασπιστές του πάρκινγκ” βγήκαν στις πρώτες τρεις νικητήριες ομάδες  στον διαγωνισμό Aegean Startups αποσπώντας το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ, ενώ στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Mobip που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2012 απέσπασαν την τρίτη θέση (3000 ευρώ).

Πολύ σημαντική ήταν και η συμμετοχή της ομάδας στο συνέδριο LeWeb τον Νοέμβριο του 2011, όπου στο σχετικό Hackathon, σχεδιάζοντας μαι εφαρμογή μέσα σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, κέρδισαν μια εβδομάδα παραμονής στα γραφεία της εταιρείας Evernote στην Σίλικον Βάλεϊ (δείτε και σχετικό άρθρο εδώ)

Μέσα από την Microsoft Hellas, οι Parking Defenders συμμετείχαν και σ΄ένα ebootcamp (πρόγραμμα εκπαίδευσης και με διαγωνιστικό κομμάτι)  διάρκειας μιας εβδομάδας από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Τι αποτέλεσμα έφεραν στην ομάδα όλα αυτά; «Ειδικά η παραμονή μας για ένα μήνα περίπου στην Σίλικον Βάλεϊ μας έφερε σε άμεση επαφή με επενδυτές. Σε πρώτη φάση, εφόσον βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο, αυτό είναι σημαντικό. Όσον αφορά δε στην χρηματοδότηση, αρνηθήκαμε μια προσφορά από ιδιώτη επενδυτή, επειδή δεν συμφωνούσαμε με τους όρους.Είναι πολύ σημαντικό να χτίζεις μια προσπάθεια με πολλή δουλειά κι έχοντας πάντα κατά νου τον στόχο σου. Σ΄αυτό μπορείς και πρέπει να τα βρίσκεις με τον υποψήφιο επενδυτή σου.»

Και τελικά τι χρειάζεται μια startup;  Χιλιοειπωμένη η ερώτηση κατά την γνώμη μας αλλά πάντα αναγκαία, απευθυνόμενοι σε ανθρώπους που ξεκινούν μια startup. «Πολύ σύντομα και με απλά λόγια: Απαιτείται υπομονή και επιμονή». Με κεφαλαία γράμματα θα προσθέταμε εμείς.

Της Ελένης Νάτση 

Πηγή φωτογραφίας: www.ethnos.gr 

 

SHARE