Παρέμβαση Μακρόν: Ώρα αποφάσεων για το αύριο της ΕΕ – Έκλεισε το μοντέλο της “παλιάς” παγκοσμιοποίησης – Κοινό Ταμείο 400 δισ

“Είμαστε σε μια στιγμή της αλήθειας, για να αποφασίσουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πολιτικό εγχείρημα ή μόνο ένα εγχείρημα αγοράς. Νομίζω ότι είναι ένα πολιτικό εγχείρημα”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στους Financial Times.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος στους FT, υποστηρίζει ότι “αν πρόκειται για ενα πολιτικό εγχείρημα, τότε ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η προτεραιότητα και υπάρχουν έννοιες αλληλεγγύης που υπεισέρχονται… Η οικονομία έρχεται ως επακόλουθο”, σε μια έμμεση αναφορά στην Γερμανία και την Ολλανδία, που είναι απρόθυμες να συγκεντρώσουν κρατικά χρέη.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, μια έλλειψη αλληλεγγύης θα ευνοούσε την άνοδο των λαϊκιστών στην εξουσία.

Οι λαϊκιστές θα κερδίσουν “στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού” αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεσπίσουν ένα ταμείο διάσωσης που μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφερε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες “δεν έχουν άλλη επιλογή” από το να θεσπίσουν ένα ταμείο που “να μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση”, δήλωσε.

“Προφανώς, επειδή (οι λαϊκιστές) θα πουν: ‘Ποια είναι αυτή η (ευρωπαϊκή) περιπέτεια που μου προσφέρετε; Αυτοί οι άνθρωποι δεν σας προστατεύουν όταν έχετε μια κρίση, αυτοί δεν σας προστατεύουν από την επόμενη μέρα, δεν έχουν αλληλεγγύη μαζί σας’”, τόνισε.

400 ΔΙΣ ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου μεγέθους περίπου 400 δισ. ευρώ πέρα από την έκτακτη βοήθεια που έχει προσφέρει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι θεσμοί της Ε.Ε. για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλο το μπλοκ.

Ενώ η Ιταλία, η Ισπανία και άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης στηρίζουν την πρωτοβουλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες βόρειες χώρες αντιστέκονται σθεναρά στην προοπτική της αμοιβαιοποίησης του χρέους, υποστηρίζοντας ότι θα καταστήσει τους φορολογούμενούς τους υπεύθυνους για τα δάνεια άλλων χωρών.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Ο Μακρόν υπενθύμισε το «κολοσσιαίο, μοιραίο λάθος» της Γαλλίας να ζητήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που όπως είπε έθρεψε τον λαϊκισμό στη Γερμανία. «Είναι το λάθος που δεν κάναμε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» ανέφερε. «Οι άνθρωποι μιλάνε ακόμα για το Σχέδιο Μάρσαλ, εμείς το αποκαλούμε “χρήμα από το ελικόπτερο” και λέμε “πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν, να κάνουμε μια νέα αρχή και να κοιτάξουμε το μέλλον”» υπογράμμισε.

ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι «θα αλλάξει τη φύση της παγκοσμιοποίησης την οποία ζήσαμε τα τελευταία 40 χρόνια… Είχαμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν πια σύνορα. Όλα αφορούσαν την ταχύτερη κυκλοφορία και συσσώρευση», εκτιμά.

«Υπήρξε πραγματική επιτυχία. Ξεφορτωθήκαμε τους απολυταρχικούς, υπήρξε η πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από τρεις δεκαετίες και με ‘πάνω και κάτω’ βγάλαμε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την φτώχεια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όμως, αυξήθηκαν οι ανισότητες στις αναπτυγμένες χώρες. Και ήταν ξεκάθαρο ότι αυτού του είδους η παγκοσμιοποίηση έφτανε στο τέλος του κύκλου της, υπονόμευε τη δημοκρατία».

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η εγκατάλειψη ελευθεριών για την καταπολέμηση της ασθένειας θα αποτελούσε απειλή για τις δυτικές δημοκρατίες.

“Κάποιες χώρες κάνουν αυτή την επιλογή στην Ευρώπη”, τόνισε σε μια προφανή αναφορά στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος με την πρόφαση της μάχης κατά του ιού, συγκέντρωσε υπερεξουσίες στη χώρα του. “Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το DNA των βασικών μας αρχών με την πρόφαση ότι υπάρχει μια υγειονομική κρίση”.

SHARE